Slobozia: Frontul de la Buliga ţine piept apelor care ameninţă Feteştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au construit, într-un timp record, o adevărată fortăreaţă în calea apelor. Sute de forţe au fost mobilizate pentru a ţine piept puhoaielor.

Cartierul feteştean Buliga a fost cel mai fierbinte punct al judeţului, în ultima săptămână. Autorităţile s-au mobilizat exemplar şi, în doar câteva zile, au construit un dig impresionant. Peste 70.000 de saci cu nisip, sute de tone de pământ şi multe nopţi nedormite. Mai bine de 200 de oameni au lucrat pe frontul de la Buliga şi au construit rapid un baraj în calea apelor.

Zeci de utilaje au fost mobilizate în zona zero a Feteştiului, pentru a salva sutele de gospodării care riscau să fie măturate de puhoaie. În momentul de faţă, digul are o lungime de patru kilometri şi o lăţime şase metri, ceea ce te face să îl confunzi, pe alocuri, cu o şosea naţională, pe două benzi.

Se menţine starea de alertă

Pentru că presiunea apei pe digul de la Buliga este ridicată, în mai multe zone au apărut deja infiltraţii, însă acestea sunt combătute de pompierii care acţionează cu motopompele. Cotele Dunării au atins miercuri valoarea de 756 de centimetri, cu 91 peste cota de inundaţie.

„Conform prognozelor, miercuri a fost ultima zi de creştere a debitului“, spune Mariana Negroiu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor, care mai adaugă că digul va fi monitorizat în continuare de specialişti.

Pe timpul zilei, mai mulţi pompieri de la Inspectoratul de Urgenţă vor raporta infiltraţiile şi vor păzi digul, iar noaptea, această responsabilitate va cădea în sarcina Poliţiei Comunitare, care a pregătit mai bine de zece oameni în acest sens.

Primarul feteştean, Gheorghe Catrinoiu, spune că infiltrările sunt ţinute sub control, însă cel mai mare inamic al digului în acest moment este ploaia care ar înmuia pământul.

„Nu mai sunt probleme deosebite, însă suntem cu ochii pe prognoză, pentru că o ploaie în acest moment ar fi foarte periculoasă pentru dig“, spune edilul, care mai adaugă că, pe lângă înmuierea digului, ploaia ar produce şi acumulări substanţiale în gospodăriile oamenilor.

„Din momentul în care am consolidat digul, apa nu mai are unde se scurge şi va trebui să acţionăm cu motopompele, pentru a preveni inundarea caselor“, spune Catrinoiu.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite