Slobozia: Foşti infractori, viitori frizeri sau zidari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Slobozia vor învăţa o meserie în următoarele nouă luni. Cei mai mulţi dintre cei închişi în penitenciarul din inima Bărăganului nu ştiu carte sau au învăţat-o după gratii, acolo unde au avut posibilitatea să urmeze cursurile şcolare ale ciclului primar. Acum, pot obţine şi o diplomă care să le ateste calificarea într-o meserie.

Interes crescut

Deţinuţii au şansa să obţină o calificare profesională după gratii, graţie unui proiect implementat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), cu fonduri europene. Cei care vor absolvi cursul vor primi diplome care le atestă calificarea drept crescător de animale, dulgher, zidar sau frizer. La Slobozia, programul a fost primit cu interes de peste 100 de bărbaţi încarceraţi, hotărâţi acum să aleagă drumul cel bun, după eliberare. „Îi ajutăm să se califice într-o meserie, pentru a munci cinstit după ce ies de aici şi pentru a fi în pas cu societatea“, explică directorul adjunct al Penitencirului Slobozia, Natalia Ciobanu, care mai spune că meseriile au fost alese în urma unei analize a pieţei muncii.

„În căutarea timpului pierdut“

Deţinuţii, în majoritate tineri, merg la programele de formare pentru a învăţa o meserie, dar şi pentru a-şi consuma timpul. Costel Ilie are 27 de ani şi are de ispăşit o pedeapsă de 6 ani pentru tâlhărie. Acum, cu doar două luni îninte de ispăşirea pedepsei să înveţe să tundă. Tânărul este din Dor Mărunt, judeţul Călăraşi, şi a învăţat să scrie în penitenciar. „Am făcut patru clase aici, în puşcărie, şi acum vreau să obţin şi o calificare, pentru a nu mai fi privit ca un infractor. Vreau să am o meserie când ies afară şi sper să îmi găsesc un loc de muncă, să muncesc cinstit. M-am săturat de închisoare şi regret că mi-am petrecut cei mai frumoşi ani ai vieţii aici“, spune Ilie.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite