Slobozia: Fierbinţi, oraşul fără spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul spital a fost transformat în centru medico-social
Fostul spital a fost transformat în centru medico-social

În urmă cu şapte ani, pe uşile unităţii spitaliceşti a fost pus lacătul. Localnicii sunt nevoiţi acum să meargă la Bucureşti sau Urziceni pentru a primi îngrijiri medicale. Fostul spital din localitate a fost transformat acum şapte ani în centru medico-social. Medicii care au lucrat la Fierbinţi au fost pensionaţi su transferaţi la Slobozia, iar aparatura unităţii spitaliceşti a fost transferată către Spitalul Judeţe

Centru medical în inima Bărăganului

Spitalul de la Fierbinţi a fost construit în anul 1890 de către medicul bucureştean N.C. Georgescu. La începutul secolului XX, studenţii de la Facultatea de Medicină din Capitală veneau să facă practică în incinta unităţii medicale. În anul 1916, în momentul în care trupele germane au ocupat Bucureştiul, o parte din mica boierime a marelui oraş s-a refugiat în saloanele spitalui din Fierbinţi. Odată cu trecerea timpului, spitalul de la Fierbinţi a ajuns un adevărat centru medical. Toţi bolnavii din zona de vest a judeţului veneau aici să îşi trateze afecţiunile de care sufereau.

Zoe Tudor (58 ani) a lucrat la spitalul de la Fierbinţi timp de apoape 30 de ani. Femeia a fost asistentă şefă, la secţia de Boli Interne. Fosta asistentă, acum pensionară, îşi aduce foarte bine aminte de perioada în care era angajată a unităţii medicale. „Nimeni nu se ducea la Bucureşti sau la Urziceni. Peste zece mii de pacienţi avea spitalul până în anul 1990. Toţi bolnavii erau mulţumiţi de felul în care erau trataţi de medicii de aici“, rememorează femeia.

Dotat cu aparatură nemţescă

Începând cu anii 70 şi până la Revoluţie, în spitalul de la Fierbinţi au funcţionat cinci secţii, prevăzute cu un număr total de peste 100 de paturi. Este vorba despre secţiile de Chirugie, Pediatrie, Ginecologie, Boli  Interne, Radiologie şi laboratorul de analize. Pe fiecare secţie, erau angajaţi câte trei medici şi şapte asistente. Numărul de cadre medicale era sufficient, astfel încât acestea să poată oferi asistenţă sanitară şi, totodtă, să asigure gărzile de urgenţă.

„Lucram în echipă şi era foarte bine. Nu am primit reclamaţii de la pacienţi. Toţi medicii aveau grijă de sănătatea bolnavilor cu foarte mare responsabilitate. La noi, pe secţia de Chirugie, se operau chiar şi cazurile mai complicate, cum ar fi ulcerele perforate“, îşi mai aminteşte fosta asistentă. Pentru acele timpuri, unitatea spitalicească dispunea de cea mai modernă aparatură medicală, adusă din străinătate. „Toate aparatele noastre erau nemţeşti, foarte performante. Nimic nu era rusesc, aşa cum aveau alte spitale din ţară“, mai spune Zoe Tudor.

Desfiinţat în urmă cu şapte ani

Spitalul de la Fierbinţi a funcţionat timp de 123 de ani fără încetare. În anul 2003, avea să fie desfiinţat, în urma unei hotărâri de consiliu local. Motivul care a dus la această decizie a fost eficienţa medicală din ce în ce mai redusă. „E normal să găsească asemenea nod în papură, în condiţiile în care toţi medici au fost scoşi la pensie sau trimişi la spitalele de la Slobozia şi Urziceni. Şi cu aparatura la fel au făcut, au dus-o la Slobozia“, adaugă fosta asistentă a spitalului de la Fierbinţi, Zoe Tudor.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite