Slobozia: Feteștiul va avea port fluvial, la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portul va avea dublă funcționalitate, urmând a fi folosit atât turistic, dar și comercial. Dana portului va fi amplasată la periferie, în locul Căpităniei Portuare. Dacă proiectul va prinde contur, economia municipiului situat pe malul stâng al Dunării ar putea cunoaște un puternic impuls, atât din punct de vedere turistic, dar și al locurilor de muncă, o parte dintre acestea urmând a se debloca.

„Poarta fluvială a Europei“

Ideea acestui proiect a prins contur la începutul acestui an, când reprezentanții Prefecturii, dar și cei ai Consiliului Județean și Local Fetești au manifestat un interes deosebit pentru realizarea acestui port. Imediat după aceste discuții, Prefectura Ialomița a trimis o cerere ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru susținerea acestui proiect în Parlamentul European. „Ar fi o mare realizare pentru economia Feteștiului și implicit a județului Ialomița. Din punct de vedere geografic avem toate pârghiile necesare pentru a demara acest proiec și a-l face viabil. Feteștiul poate reprezenta o poartă care face legătura între Marea Neagră și orașele europene din Occident“, declară Mădălin Teculescu, prefectul județului Ialomița.

image

Noi locuri de muncă

Din punct de vedere al amplasării, Feteștiul reprezintă un liant între Capitală și unul dintre cele mai mari orașe ale țării, Constanța. Dacă punem la socoteală și faptul că este situat aproape de Canalul Dunăre Marea Neagră, portul de la Fetești poate reprezenta un pol important în economia turistică a regiunii de sud-est a României și Europei. „Nu pot decât să sper că acest proiect va primi verdictul favorabil și Feteștiul va avea port. Ce ar reprezenta pentru municipiu acest lucru? Numai avantaje… De la locuri de muncă, creșterea economiei locale și implicit bani la bugetul local. Nu vreau să mă bucur prematur, dar cred că Feteștiul va figura pe lista orașelor-porturi“, spune şi Gheorghe Catrinoiu, primarul municipiului Fetești.

Speranțe ministeriale
În replică la scrisoarea de intenție a Prefecturii Ialomița, cu privire la amenajarea unui port la Fetești, Ministerul de Externe, prin vocea ministrului de resort, Teodor Baconschi, a subliniat faptul că va susține acest proiect în fața Comisiei Europene.

„Propunerea municipiului Fetești, de construire a unui port turistic și comercial la Dunăre susține obiectivul creării unei regiuni dunărene dinamice, competitive și prospere. De altfel, una dintre prioritățile României la Dunăre este legată de modernizarea șenalului navigabil și de transformarea porturilor fluviale în centre logistice, mai eficiente și mai puțin costisitoare“, spune ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Construirea portului de la Fetești va atrage după sine și dezvoltarea turistică a regiunii. Se mizează pe apariția de hoteluri, pensiuni și alte spații de cazare, care vor oferi condiții optime turiștilor ce vor dori să vadă partea de est a județului Ialomița și, implicit, a României. Dacă ar fi să menționăm aici rezervația naturală de la Lacurile Benturi, Orașul de Floci, siturile arheologice de la popina Bordușani sau podurile dunărene construite de Anghel Saligny, vizitatorii își pot îmbogăți considerabil bagajul de amintiri și cunoștințe.

Suport financiar extern
Dacă proiectul va fi aprobat de Parlamentul European, costurile acestei investiții vor fi suportate din bani proveniți din fonduri europene. Autoritățile locale vor fi nevoite să contribuie doar cu 2% din valoarea totală a investiției.

Având în vedere specificul agrar al județului Ialomița, apariția acestui port în Fetești, ar putea fi o mană cerească și pentru fermierii din această parte a României. Toate produsele cerealiere vor putea fi astfel transportate pe calea apelor, până în portul Constanța, de unde pot fi încărcate pe pacheboturi, pentru un eventual transport internațional.

Citiţi mai multe în ediția de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite