Slobozia: Feteştiul, la câţiva centimetri de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Digurile din zona Buliga au început să cedeze, iar apa mai are doar câţiva centimetri şi se revarsă peste gospodăriile oamenilor sfâşiaţi de frică.

Locuitorii din Feteşti sunt disperaţi şi sfâşiaţi de durere. Frica i-a determinat să păzească zi şi noapte digurile de apărare.

Digul a cedat la Buliga

Ieri după-amiază, o porţiune de dig de la intrarea în Buliga a cedat, iar puhoaiele s-au revărsat pe un teren arabil. Agricultorii roboteau pe tarlale în speranţa că mai pot salva ceva din culturile pentru care au trudit toată vara. Oamenii nu au reuşit să recolteze, însă, decât o parte din cereale.

„Nu am putut treiera până acum din cauza ploilor şi când a dat puţin soare s-a rupt malul“, îşi strigă disperarea nea’Gică, un bătrân de 68 de ani, către primarul feteştean Gheorghe Catrinoiu, care ridică neputincios din umeri.


După mai multe ore de eforturi susţinute, autorităţile au renunţat la astuparea breşei şi s-au axat pe protejarea gospodăriilor.

„Am dispus în această dimineaţă consolidarea şi înălţarea digurilor din cartierul Buliga, pentru că mai sunt doar 30 de centimetri şi apele se revarsă peste gospodăriile oamenilor. Amonil ne poate pune la dispoziţie 70.000 de saci, însă astăzi vom folosi decât 10.000“, apreciază prefectul judeţului Mădălin Teculescu.

„În dimineaţa asta, mi-am mutat animalele la o cumnată care stă mai sus pentru că e posibil să rupă la noapte şi să ne ia pe sus“ spune îngrijorat Ion Tudor (64 de ani) care mai adaugă cu autorităţile au reacţionat prea târziu.

„Primăria a adus sute de saci de nisip. Nu putem decât să înălţăm digul, dar să ştiţi că este foarte posibil ca apă să rupă pe dedesubt, unde sunt câteva conducte de scurgere“, explică Toma Dugală (70 de ani).

Reacţie întârziată

Deşi autorităţile au consolidat în ultimele două zile digul cu aproximativ cinci mii de saci cu pământ şi nisip, locuitorii se plâng că este prea târziu.

„Intervenţia autorităţilor este tardivă. Digurile trebuiau consolidate când apa era încă mică, nu acum când mai are o palmă şi trece de saci“, spune supărat Constantin Caraş, un feteştean de 53 de ani, care are casa la doar câţiva metri de ultima linie de apărare.

image



Acesta spune că a început să-şi consolideze porţiunea de dig din dreptul casei sale de acum trei zile, cu forţe proprii.

„Au venit ieri 40 de inşi cu 20 de saci de nisip. Au stat un sfert de oră şi au plecat, pe motiv că li s-a terminat programul“, spune nea’ Costel furios.

image

„Pentru că mă aşteptam la o astfel de situaţie, am înaintat primăriei o adresă prin care le solicitam să intervină pentru consolidarea acestui dig. Primarul m-a felicitat pentru înaltul spirit civic pe care îl manifest pentru cartierul Buliga şi atât! Nici măcar nu au venit până la faţa locului să vadă în ce stare se mai găseşte digul“, reclamă Constantin Caraş.

2006, remember!

Situaţia actuală este comparată de feteşteni cu inundaţiile produse în 2006, când mai multe gospodări au fost inundate. Atunci, pentru a diminua pericolul, autorităţile au executat o breşă controlată la Făcăeni, unde sute de hectare de teren din „baltă“ au fost calamitate.

„Nici nu vreau să mă gândesc la cât am tras în 2006. Mi-a luat apa toate păsările şi agoniseala mea. Să facă cineva ceva, pentru că eu o să mor dacă văd iar apa în bătătură“, spune cu lacrimi pe obraz mamaia Anica (76 de ani).

„Dacă nu făceau digul acesta după momentul 2006, acum eram într-o situaţie mai grea decât atunci“, spune Vasilica Zarea, o bătrână de 75 de ani din Buliga. La inundaţiile precedente, în 2006, puhoaiele au pătruns în casele oamenilor.

„Eu am avut beciul şi parterul vilei inundate complet“, punctează cu amar Constantin Caraş, care mai adaugă că pentru a scoate apa din subsol i-au trebuit mai multe săptămâni. Dunărea a depăşit prima linie de apărare acum câteva zile şi acum mai are doar câţiva zeci de centimetri până se va revărsa peste gospodăriile oamenilor.

Grădini inundate

Cei care locuiesc chiar pe mal şi-au văzut azi-noapte culturile distruse de ape. Oamenii se tem pentru casele lor, care s-ar şubrezi şi mai tare dacă apa ar ajunge iar la temelia locuinţelor.

„Ce-am să mă fac?! Nu ne putem pune cu Dumnezeu, însă ne puneam bază în primarul pe care l-am ales, dar văd că, deşi a promis de ieri că aduce saci cu nisip, n-a adus nimic“, spune indignată Victoria Tudor, în timp ce îşi aduna cartofii din apă.

Autorităţile monitorizează digul permanent şi, chiar dacă prea târziu, consolidează şi înalţă cea de-a doua linie de apărare.

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite