Slobozia: Eroii neamului strigă: „Statul ne discriminează!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Ialomiţa au protestat ieri în Capitală faţă de decizia de recalculare a pensiilor. Sindicaliştii au luat drumul Capitalei încă de la primele ore ale dimineţii. După aplicarea legii recalculării pensilor, cei mai mulţi dintre militarii pensionari s-au trezit cu veniturile reduse la jumătate.

Deşi ar fi trebuit să iasă în stradă pentru a sărbători unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, fostele cadre militare din Ialomiţa au ales să meargă la Bucureşti pentru a le se alătura sutelor de militari trecuţi în rezervă veniţi în Capitală din toată ţara să îşi ceară drepturile. Pregătirile pentru grevă au început încă de la sfârşitul săptămânii trecute. „Guvernul, prin legile pe care le dă, este împotriva noastră. Nu este normal să se întâmple aşa ceva“, spune revoltat Laurenţiu Ghiauru, liderul de sindicat la foştilor militari ialomiţeni.

Ceea ce îi nemulţumeşte pe protestatari este decizia Executivului de a pune în aplicare hotărârea de recalculare a pensiilor tuturor militarilor. „Toate legile puse în aplicare de acutala guvernare au fost foarte bine gândite. Ele au fost făcute astfel încât să ne ia aboslut toate drepturile de care beneficiam“, adaugă Laurenţiu Ghiauru.

Venituri reduse la jumătate

După mai bine de 20 de ani în care a îmbrăcat hainele statului, fostul colonel Gheorghe Călinoiu (52 de ani) primea o pensie de aproximativ 3.000 de lei. După recalculare, veniturile sale au fost reduse la jumătate. Acum, primeşte de la stat o pensie de 1.500 de lei. Cu aceşti bani, susţine el, abia dacă îşi poate acoperi cheltuielie. „Am achitat datoriile pe care le aveam, am plătit facturile şi am mai rămas cu 150 de lei. Cu aceşti bani, trebuie să trăiesc până luna viitoare, când voi luna pensia. Oare îmi vor ajunge? Mi-e greu să cred“, s-a revoltat militarul.

Mai mult decât atât, cei peste 20 de ani de muncă în slujba Armatei Române i-au pus în pericol sănătatea. A lucrat la departamentul Transmisiuni din cadrul unei unităţi militare din Ialomiţa. Radiaţiile emise de aparatura mult prea veche i-au cauzat multe probleme medicale grave. „Lucram între patru pereţi neizolaţi, înconjurat numai de emiţătoare. Am probleme cu oasele, cu ficatul şi cu pancreasul. Foarte mulţi bani îi dau pe medicamente. Acum, nu ştiu ce voi mai face“, adaugă cu îngrijorare bărbatul.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite