Slobozia: Opt elevi au fost condamnaţi la o zi de puşcărie/ GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au experimentat, timp de câteva ore, viața de pușcăriaș
Elevii au experimentat, timp de câteva ore, viața de pușcăriaș

Mai mulți adolescenți din Slobozia au experimentat, ieri, viaţa de deţinut mai bine de opt ore. Elevii au vizitat penitenciarul, au fost amprentaţi şi, mai apoi,  închişi în celulele de detenţie, pentru a simţi pe pielea lor viaţa de puşcăriaş.

Cei opt adolescenţi care au fost infractori pentru o zi sunt elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, de la Grupul Şcolar Alexandru Ioan Cuza şi fac parte din programul „O zi la închisoare“. Programul este finanţat din fonduri europene şi a fost aplicat şi în străinătate. Proiectul şi-a propus sensibilizarea tinerilor şi prevenirea delicvenţei juvenile şi vine în completarea acţiunilor de deschidere a penitenciarului faţă de comunitate.

 „Penitenciarul nu mai trebuie privit ca un loc închis, ci ca o unitate ce răspunde oricăror provocări, pentru fi cât mai aproape de comunitate şi pentru a reuşi reintegrarea deţinuţilor în societate“, spune Iulian Vasile, educatorul Penitenciarului Slobozia.

Amprentaţi şi fotografiaţi
Grupul de elevi de la liceul Alexandru Ioan Cuza a deschis seria adolescenţilor care-şi vor petrece o zi din viaţă după gratii. Deja în program s-au înscris toate şcolile din oraş şi sunt semnale că şi licee din Urziceni sau Călăraşi vor să participe la acest proiect.

Cei opt tineri au fost luaţi de la şcoală cu duba penitenciarului, amprentaţi, fotografiaţi şi percheziţionaţi de gardieni. „Infractorilor“ li s-a făcut un dosar de penitenciar, o vizită medicală, iar, apoi, au fost la duş şi la magazie, unde şi-au primit schimburile. La ora 11, au fost „cazați“ în celule, unde au zăbovit mai bine de două ore.

„În celulă, am stat de vorbă cu colegii, însă, la un moment dat, discuţiile erau neinteresante şi m-a cuprins plictiseala. Dacă eu, după câteva ore, mă plictisisem şi duceam dorul agitaţiei din oraş, îmi imaginez cum trebuie să fie dacă stai aici câţiva ani“, spune Vlăduţ Mihai Şerban, un elev de clasa a X-a.

Tânjind după libertate
La pânz, micii „infractori“ au servit masa, iar, imediat după aceea, au vizitat sala de forţă, dar şi sălile de clasă ale puşcăriei. „Am mâncat ciorbă caldă şi tocăniță de mazăre, iar, apoi, am fost la lecţii. Nu am crezut că activitatea este atât de diversificată într-un penitenciar“, spune Păduraru Valentin, un elev de 16 ani. Copii au vizitat şi biblioteca închisorii, dar şi curţile de plimbare.

Deşi ploaia nu i-a lăsat să stea mai mult de cinci minute, adolescenţii au reușit să-și creeze o impresie despre locurile de recreere ale deţinuţilor. „Am stat într-o curte de opt metri pătraţi, îngrădită şi încuiată cu lacăt. Este foarte deprimant să stai aşa, iar psihicul te doboară“, spune şi Marius Găzdaru (18 ani).
Interesul pentru acest program a fost unul crescut, mai bine de o sută de elevi de la A.I. Cuza manifestându-şi dorinţa de a veni la închisoare. „A fost tare dificil să îi selectăm pe cei opt participanţi de astăzi, pentru că am avut liste cu zeci de doritori“, spune profesoara Valeria Socol.

Tinerii închişi pe 2 decembrie la Penitenciarul de maximă siguranţă din Slobozia au tânjit pe tot parcursul zilei după libertate. „A fost interesant, însă abia aşteptam să ies şi să pun mâna pe telefon pentru a-mi contacta prietenii şi apropiaţii“, spune Vlăduţ Mihai Şerban. Adolescenţii au primit în dar dosarele specimen de închisoare care conţin mai multe date, printre care şi amprentele, dar şi celebrele fotografii din profil.

puscarie 2
puscarie 3
puscarie 1
Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite