Slobozia: Elevă în ţara lui Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită rezultatelor bune la învăţătură, Maria Lungu (18 ani), din Slobozia, a reuşit să prindă o bursă de studiu în Anglia. Adolescenta a fost surprinsă de diferenţele dintre sistemul de educaţie român şi cel englez. În Marea Britanie, tânăra studiază doar materiile care îi plac şi nu susţine foarte multe lucrări de control.

După ce a învăţat în clasa a IX-a şi a X-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Slobozia, profilul Filologie, Maria Lungu (18 ani) s-a decis ca în acest an şcolar să înveţe la o şcoală din străinătate. Visul adolescentei s-a îndeplinit în momentul în care a aplicat pe internet pentru o bursă de studiu în străinătate, oferită de Fundaţia Headmasters & Headmistresses Conference, organizaţie care se ocupă de sprijinul elevilor proveniţi din ţările fostului bloc comunist.

Una dintre regulile pe care trebuie să le îndeplinească elevii care vor să beneficieze de această bursă sunt notele din catalog. Situaţia la învăţătură a Mariei a arătat că ea este un elev model, tocmai de accea reprezentaţii fundaţiei au selectat-o imediat. „M-am prezentat la un interviu la Bucureşti, unde am purtat o discuţie liberă în limba engleză cu reprezentaţi ai fundaţiei şi mai mulţi profesori de limba engleză. A fost foarte interesant“, povesteşte Maria. 

Astfel, tânăra, la începutul clasei a XI-a, şi-a luat ghiozdanul şi a plecat să studieze în Anglia, la un liceu privat din orăşelul Truro, aflat în regiunea Cornwall, situată în zona de sud-vest a Marii Britanii.

Mai puţine materii şi lucrări de control

În momentul în care a ajuns în ţara lui Shakespeare, Maria a fost cazată la campusul şcolar al liceului unde învaţă. A fost primită cu braţele deschise de către colegii săi englezi şi s-a adaptat imediat. „La început, a fost mai dificil pentru că nu ştiam unde sunt sălile de cursuri, însă colegii mei englezi sunt prietenoşi şi mi-au explicat pe unde să merg“, povesteşte adolescenta.

Încă de la primele ore, fata a văzut imediat diferenţele în ceea ce priveşte sistemul de educaţie britanic şi cel de la noi. Dacă la liceul din Slobozia era nevoită să înveţe şi alte discipline care nu făceau parte din aria curiculară a profilului la care era înscrisă, în Anglia fata studiază doar patru materii – Teatru, Limba Engleză, Limba Franceză şi Filozofie. „La şcolile din Anglia, fiecare elev are dreptul să înveţe ceea ce îi place. Există o listă întreagă de materii, iar liceeni îşi aleg de acolo ce vor să studieze. Nu este ca la noi, unde trebuie să ştii şi matematică deşi eşti la uman“, explică Maria.

Adolescenta a simţit diferenţe şi în ceea ce priveşte modul de evaluare a cunoştinţelor pe care elevii le acumulează în timpul anului şcolar. În timp ce la liceul din Slobozia era ascultată permanent la ore, în Anglia, Maria a scăpat şi de lucrările de control şi de teze. Potrivit sistemului educaţional britanic, elevii primesc note doar la sfârşitul anului şcolar, când susţin examenele finale. „Ei nu se bat pentru note la fel cum facem noi. Rezultatele pe care le obţin la examenele finale sunt trecute într-un fel de portofoliu pe care îl prezintă în momentul în care se înscriu la facultate“, explică eleva.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite