Slobozia: Direcţia de Sănătate Publică a „omis“ să raporteze infecţiile intraspitaliceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărută în noiembrie şi extinsă pe parcurs, afectând doar în ultima săptămână nu mai puţin de 11 copii, infecţia cu rotavirus, înlăturată ieri, ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost anunţată în timp util de Direcţia de Sănătate Publică.

Trimisă la Slobozia de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, după ce 11 copii au fost infectaţi cu rotavirus, echipa de control condusă de consilierul Geza Molnar a tras concluziile în cazul infecţiei cu rotavirus: vina este a Direcţiei de Sănătate Publică. Totuşi, încă nu se ştie cine va fi tras la răspundere.

image

Cazul infecţiilor intraspitaliceşti de la Slobozia continuă să facă valuri. După depistarea a 11 cazuri de infestare cu rotavirus, Ministerul Sănătăţii a dispus declanşarea unei anchete epidemiologice la Slobozia. Concluziile echipei de control: „Virusul a apărut în noiembrie la un copil internat aici şi s-a extins în toată secţia. Acum, nu mai este vorba de un focar de infecţie pentru că s-a făcut o dezinfecţie ca la carte“, spune consilierul Geza Molnar, coordonatorul echipei de control.

Vina, pe umerii Direcţiei de Sănătate Publică

După ce luni spunea că medicii pediatri nu au raportat cazurile de infecţii intraspitaliceşti Direcţiei de Sănătate Publică, ieri doctorul Molnar a controlat cu atenţie registrele secţiei de Pediatrie şi a ajuns la concluzia că secţia a raportat la timp îmbolnăvirile, iar vina aparţine exclusiv Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). „Din câte am observat, secţia a trimis rapoartele la timp, însă DSP nu a mai raportat mai departe, la Institutul Naţional de Sănătate Publică, cazurile de îmbolnăvire intraspitalicească“, a declarat doctorul Geza Molnar.

image

Cine plăteşte?

Cu toate acestea, consilierul Geza Molnar susţine că, deşi responsabilitatea de a raporta a fost în sarcina Direcţiei de Sănătate Publică, conducerea instituţiei nu va fi sancţionată. „Am constatat că a existat o întârziere în raportarea evenimentelor către Institutul Naţional de Sănătate Publică, însă nu cred că directorul Noel va fi sancţionat, pentru că nu el trebuia să raporteze“, spune doctorul Geza Molnar.

image

Cât priveşte vinovaţii în acest caz, aceştia vor fi traşi la răspundere, însă mai întâi trebuie arătaţi cu degetul de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care urmează să studieze raportul evenimentului. „Cu siguranţă se vor lua măsuri în acest caz, însă ministrul le va anunţa zilele următoare“, s-a limitat să declare Molnar.

Palierul igienizat, redeschis

Medicii au răsuflat uşuraţi la finalul unei zile în care echipa trimisă de Ministerul Sănătăţii a luat la bani mărunţi întreg spitalul. „Pentru mine, ancheta s-a încheiat şi mă bucur că am avut dreptate, referitor la raportarea către DSP“, avea să declare pediatrul Nina Precup Vâlcea. Mămicile şi copiii care luni au fost transferaţi pe palierul doi al secţiei de Pediatrie au revenit în saloanele lor.

image

„Acum, că a venit comisie de la Minister, parcă m-am mai liniştit. Doctorii ne-au asigurat că lucrurile sunt sub control, iar copiii noştri nu vor avea de suferit“, spune liniştită Florica Stărienescu (37 de ani), una dintre mămicile reinternate pe palierul 1 al secţiei de Pediatrie. „Din punctul meu de vedere, starea de carantină a fost puţin exagerată, dar a fost, până la urmă, o soluţie bună“, spune şi consilierul ministerial.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia !

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite