Slobozia: Deţinuţii vor să înveţe engleza şi spaniola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii s-au specializat în salubritate publică sau comerţ, alţi deţinuţi de la Slobozia şi-ar dori să stăpânească limbile de circulaţie internaţională

Reducerea cu 30 de zile a pedepsei în cazul absolvirii cursurilor de calificare i-a determinat pe mulţi dintre deţinuţi să nu stea prea mult pe gânduri. Pe lângă cursurile de calificare în diferite meserii, însă, puşcăriaşii visează să studieze şi limbile engleză şi spaniolă.

Deşi pentru mulţi dintre ei limba română încă mai are taine nedesluşite, deţinuţii vor să aprofundeze limba lui Shakespeare sau a lui Garcia Lorca, în niciun caz pe cea a lui Eminescu şi Creangă. „Sunt multe solicitări pentru limbile engleză şi spaniolă. Mulţi vor să plece peste graniţă după eliberare, iar aceste cursuri le-ar fi foarte utile. E mare lucru să ştii limba într-o ţară străină“, spune preotul de penitenciar Marius Vasile.

Marian Toma este unul dintre deţinuţii care ar vrea să descifreze tainele limbii engleze. „Vreau să învăţ limba engleză pentru că asta se vorbeşte în toată lumea şi oriunde m-aş duce mă pot descurca. Nu trebuie să ştiu engleza la perfecţie, nici nu e nevoie“, spune deţinutul.

Cursuri finalizate

Începute în ianuarie 2011, cursurile care atestă calificarea în meseriile de lucrător în comerţ sau salubrizare s-au finalizat cu bine pentru 26 din cei 28 de deţinuţi înscrişi. La începutul acestei săptămâni, puşcăriaşii au primit diplomele de absolvire. Este şi cazul tânărului Ciprian Banu (23 de ani). Închis în 2006, pentru omor, tânărul a absolvit, luni, cursul de lucrător în salubritate. Pe lângă diplomă, Ciprian a primit şi o reducere cu 30 de zile a pedepsei pe care o mai are de ispăşit: 13 ani. Tânărul spune că va urma şi alte cursuri de calificare, de fiecare dată când va avea ocazia. „Am privit problema din mai multe unghiuri. A contat că primim diplomă de calificare, dar ni se şi reduce pedeapsa. O să mă înscriu şi la alte cursuri, dacă o să am ocazia. Am avut emoţii şi la grilă, dar şi la oral, dar am trecut cu bine“, spune Ciprian.

Citiți mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite