Slobozia: Deţinuţii învaţă să lucreze pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de 40 de bărbaţi încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Slobozia au început în această săptămână trei cursuri de calificare sau recalificare profesională.

Puşcăriaşii care au ales să participe la acest program de formare profesională au avut de ales între lucrător comercial, lucrător în salubritate publică sau operator introducere şi validare date. Cei mai mulţi s-au înscris la ultimul curs, cel care le oferă şi o diplomă care atestă îndemânarea lor de a utiliza calculatorul.

Calificare şi recalificare

Mai mulţi deţinuţi încarceraţi la Slobozia au ales să-şi petreacă următoarele luni într-un mod folositor: studiind calculatoarele, comerţul sau salubritatea. Cel mai atrăgător curs a fost, după cum era şi de aşteptat, cel care îi învaţă pe puşcăriaşi tainele calculatorului şi ale internetului. La acest curs, s-au înscris 15 deţinuţi, în timp ce la celelalte două sunt câte 13 doritori. Programul de calificare şi recalificare profesională este finanţat din fonduri europene, în cadrul amplului program „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informare a societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar“.

Deţinuţii s-au arătat încântaţi de această oportunitate. „Eu m-am liberat de trei ori până acum şi tot aici am ajuns. De data asta sper să fie altfel şi sper să îmi găsesc şi eu un loc pe piaţa muncii“, spune George Feraru (30 de ani), un deţinut care se specializează în meseria de lucrător în comerţ.

Studii obligatorii

Pentru a putea desfăşura aceste acţiuni de formare profesională a deţinuţilor, Penitenciarul din Slobozia a amenajat câteva săli de clasă şi a cumpărat mai multe calculatoare. „Deţinuţii trebuie să profite la maximum de această şansă şi să trateze cu seriozitate cursurile, mai ales că am făcut investiţii semnificative pentru a le asigura infrastructura necesară desfăşurării acestor cursuri“, spune Dumitru Andrei, directorul penitenciarului. Acesta mai precizează că deprinderea unor meserii este o condiţie obligatorie pentru încadrarea pe piaţa muncii.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite