Slobozia: Deţinuţii de astăzi, afaceriştii de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Penitenciarul Slobozia, a fost demarat un program prin care se urmăreşte dezvoltarea spiritului antreprenorial al puşcăriaşilor. În cadrul proiectului, s-au înscris 23 de persoane private de libertate. Ieri după-amiază, acestea şi-au demonstrat calităţile de antreprenori şi au creat produse hand-made din hârtie şi materiale textile.

Acţiunea care a avut loc la Penitenciarul Slobozia face parte din proiectul „Gândeşte pentru viitor“, al cărei scop este acela de a dezvolta spritul antreprenorial al persoanelor private de libertate. La acţiunea demarată ieri, au participat 15 din cei 23 de deţinuţi înscrişi în cadrul proiectului. Aceştia au luat parte la un atelier hand-made prin care au încercat să îşi evidenţieze imaginaţia, spiritul de echipă şi puterea de a-şi promova singuri produsele. „Prin acest program urmărim să dezvoltăm abilităţile pe care persoanele private de libertate le au, astfel încât, după eliberarea din penitenciar, acestea să-şi poată pune bazele unei afaceri de succes“, a declarat Iulian Vasile, director educaţional al Penitenciarului Slobozia.



Inspiraţi de copilărie

Pentru a se putea apuca de treabă, ei au fost nevoiţi să îşi procure singuri materia primă. Colile de hârtie, foarfecele, pânzele şi lipiciul, pixurile şi cariocile  s-au vândut în cadrul unei licitaţii organizate ad-hoc. Imediat ce s-au asigurat că au la îndemână tot ceea ce le trebuie, puşcăriaşii s-au pus pe treabă. Cel mai inventiv s-a dovedit a fi Ionuţ Muşat (25 de ani), care a reuşit să transforme o pereche de şosete în doi ursuleţi de pluş. A învăţat să facă acest lucru în spatele gratiilor, unde a ajuns în urmă cu şase ani, după ce a săvârşit o tâlhărie. După ce a umplut cu vată şosetele, le-a lipit ochi din hârtie şi le-a cusut urechile. „Ca să nu mă plictisesc, m-am apucat să fac ursuleți din şosete.Sunt încântat de cum mi-au ieșit şi chiar aş vrea să fac o afacere din asta“, spune deţinutul.

image



Deco-afacere

Închis în urmă cu doi ani pentru omor, Nicuşor Chiriţă (45 de ani) a învăţat în spatele gratiilor cum să dea formă hârtiei. Alături de ceilalţi trei membri ai echipei sale, el a realizat mai multe ornamente. A decis să se înscrie în cadrul acestui program deoarece consideră că, în momentul în care se va elibera, ar putea să-şi deschidă o afacere de decoraţiuni interioare.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite