Slobozia: Daniel Dinu - Jandarmul pasionat de dansuri populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 13 ani, este dansator profesionist în cadrul celui mai reprezentativ anasamblu folcloric din Bărăgan. Viața lui se împarte între meseria de jandarm și spectacolele pe care le susține atât în țară, cât și în străinătate. A străbătut Europa în lung și-n lat, fiind aplaudat, la scenă deschisă, pe oriunde a dansat, alături de colegii din Ansamblul „Doina Bărăganului“.



Pasiunea lui Daniel pentru dansurile populare s-a născut dintr-o întâmplare, în primul an de liceu. „A venit directorul Casei de Cultură la noi în clasă și ne-a întrebat dacă vrem să facem parte dintr-un ansamblu de dansuri populare. Habar nu aveam cu ce se mănâncă, dar curiozitatea m-a îndemnat să accept“, spune Daniel Dinu.

Emoţii la debut

După aproximativ jumătate de an, de repetiții în cadrul Ansamblului „Floricica“, condus de Mihai Runcan, tânărul dansator va debuta, în fața publicului, la Sărbătorile Municipiului Slobozia, din primăvara anului 1998. „Am avut mari emoții, mai ales când am văzut că ne urmăresc sute de oameni. Și acum am emoții când urc pe scenă, dar nu se compară cu cele de la debut.

image

Oricum, totul a ieșit foarte bine“, spune Daniel. După doar un an de zile se hotărăște, la îndemnul unei prietene, să încerce și dansurile moderne, așa că merge în paralel, timp de doi ani, atât cu muzica folclorică, dar și cu ritmurile exotice. „Lunea și miercurea, mergeam la dansuri populare, iar marțea și joia, la cele moderne. În plus, aveam și școală, dar le-am îmbinat pe toate, pentru că devenise mai mult decât o pasiune“, spune dansatorul.

Saltul spre succes


În anul 2001, Ansamblul „Floricica“ a început să dea semne de „oboseală“, așa încât se transferă la cel mai renumit ansamblu de dansuri populare din sud-estul țării, Doina Bărăganului, condus de Nicușor Iancu. „Abia când am ajuns să lucrez la Doina Bărăganului am realizat că era o diferență mare între cele două ansambluri.

image

Aici, am avut parte de condiții mult mai bune de pregătire, oameni profesioniști, care nu făceau nimic la întâmplare“, spune Daniel. După o perioadă de acomodare la noul loc de muncă, urmează primul turneu, în străinătate, în Italia, la un festival internațional de dansuri populare. „În 2003, am avut, timp de o săptămână, reprezentații în orașul Alatri. Acolo, exista o mare comunitate de români, iar la spectacolele nostre publicul era extrem de numeros. Am primit aplauze la scenă deschisă și din partea italienilor“, rememorează Daniel.

Șansa de a se întâlni cu Papa

În timpul turneului din Italia, Daniel și colegii săi din ansamblu au vizitat Veneția, dar și cetatea Vaticanului. „Toate ansamblurile folclorice care au participat la Festivalul de la Alatri solicitaseră o audiență la Papa Ioan Paul al II-lea, dar Preasfinția Sa nu a putut să ne primească, pentru că era grav bolnav“, spune Daniel. După turneul din Italia, urmează alte spectacole în Macedonia sau în țară, la diferite festivaluri de profil. În anul 2005, este încorporat în armată, la jandarmi, experiență care îl face să-și dorească o carieră sub stindardul acestei arme.

image

După lăsarea la vatră, merge în turneu în Franța, cu Ansamblul „Doina Bărăganului“, unde vizitează Parisul, cu toate capodoperele sale arhitectonice. La revenirea acasă, se hotărăște să dea examen în corpul de jandarmi, examen pe care îl trece cu brio, în luna noiembrie a anului 2006. „M-am angajat ca sergent major și aveam drept activitate paza principalelor obiective din Ialomița. Este o meserie foarte frumoasă, pe care o fac cu drag și care îmi permite să continuu și cu dansurile populare“, spune Daniel.

Citiţi mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite