Slobozia: Cu tramvaiul, prin inima Constanţei- FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumit în întreaga ţară, după ce a realizat diorama unui oraş german al anilor ‘70, Arin Panait (48 ani) a realizat şi o dioramă virtuală. Primarul din sufragerie s-a gândit trece acum la statutul de… vatman. Arin Panait a realizat, în format 3D, nu mai puţin de 14 linii de transport în comun ale oraşului de la malul mării, toate circulate doar de tramvaie.

Ideea de a construi o dioramă virtuală i-a venit în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. A găsit un program special, care permite utilizatorilor conectaţi la calculator să conducă trenuri, virtual, şi s-a apucat să realizeze propriile hărţi şi trasee.

Replici virtuale ale tramvaielor constănțene                                                                                                                                                                                          Primul traseu virtual reprodus de Arin Panait a fost cel al mijloacelor de transport în comun pe care locuitorii Constanţei le foloseau în urmă cu 15 ani. Mai mult, pentru a realiza un traseu mult mai complex, a înlocuit rutele fostelor  troleibuze tot cu linii de tramvai. În total, este vorba despre 14 linii de transport în comun.

image

„Simulatorul meu este un nostalgic remember al unei epoci ceva mai puţin poluate din istoria transportului în comun constănţean. Iubitorii simulatorului şi de transport electric ecologic vor putea să se relaxeze în faţa calculatorului, conducând un tramvai virtual pe liniile fostelor trasee“, spune vatmanul de la Slobozia.

Tramvaiele, readuse la viaţă de către Arin Panait, au la bază modelele germane şi au fost modificate astfel încât acestea să respecte modelele care au circulat în Constanţa la mijlocul anilor “90. Vagoanele virtuale respectă toţi parametrii de viteză, greutate, forţă  şi viteză ale celor reale, care au circulat în trecut.
„Tramvaiele din simulator sunt creaţia mea, după amintiri,  poze vechi… Ele respectă toţi parametrii funcţionali ai celor reale. Am vrut ca modelele virtuale să semene, în detaliu, cu cele din realitate“, descrie Arin Panait diorama virtuală.

Mai mult decât atât, vatmanul de la Slobozia a renunţat la tastatura calculatorului său şi a construit un pupitru special de comandă, mai comod şi mai flexibil decât tastatura, asemănător unui tablou de bord folosit de vatmanii adevăraţi.

Fără să stea prea mult pe gânduri, Arin Panait se „urcă“ în cabina unuia dintre tramvaiele sale virtuale şi face o demonstraţie. Din staţie în staţie, el transportă călătorii pe linia 43, din Constanţa.

Traseele sunt cele reale
Călătorii oraşului de la malul mării, care se urcă în tramvaiele virtuale ale lui Arin Panait, merg pe aceleaşi trasee pe care au circulat, în trecut, tramvaie sau troleibuze. Pentru a reda cât mai fidel fiecare rută şi fiecare staţie, creatorul s-a folosit de programul Google Earth.
Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite