Slobozia: Criza ucide afacerile de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.500 de societăţi comerciale din judeţ au fost radiate sau dizolvate anul trecut. Majoritatea patronilor au preferat să îşi închidă activitatea pentru că aveau din ce în ce mai puţini clienţi, în timp ce taxele au crescut peste posibilitățile lor. În majoritatea cazurilor, patronii nu au vrut să-şi transforme asociaţiile familiale (AF) în întreprinderi individuale, aşa cum prevede noua legislaţie, iar acestea a

Anul trecut, 2.564 de societăţi ialomiţene au fost radiate voluntar din Registrul Comerţului, de şase ori mai multe decât în 2009, când s-au înregistrat doar 340 de radieri. Constantin Bratu, director la Registrul Comerţului din Ialomiţa, are o explicaţie pentru numărul mare de firme care au dispărut: „Majoritatea persoanelor radiate anul trecut din evidenţele noastre nu şi-au exercitat dreptul de opţiune până la data prevăzută de lege“, a spus Bratu.

Au renunţat pe capete

Altfel spus, cei care până în 2009 deţineau un PFA sau un AF aveau obligaţia de a trece pe la Oficiul judeţean al Registrului Comerţului (OJRC) pentru a alege o altă formă de organizare, prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 44/2008, cum ar fi întreprinderea individuală sau întreprinderea familială. Deşi noile forme de organizare le ofereau mai multe avantaje patronilor, aceştia au renunţat la activităţile lor. „Într-adevăr, am avut un PFA, însă am renunţat la el din cauza taxelor mari şi a pieţei tot mai limitate. Nu desfăşuram activităţi decât ocazional şi nu avea sens să mă reorganizez“, spune Lorin Popa (49 de ani).

Nici Nicolae Mihalache (61 de ani) din Munteni Buzău nu şi-a mai continuat activitatea de depanator radio–TV. „Aveam un PFA în comună la mine şi le reparam televizoarele consătenilor. În ultimul timp, au apărut din ce în ce mai multe televizoare color, iar cele alb-negru, pe care eu le reparam cu ochii închişi, au dispărut. Nu avea sens să plătesc degeaba taxele către stat, aşa că am renunţat“, spune bătrânul depanator din Munteni Buzău.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite