Slobozia: Cristian Cazacu stă pe un butoi cu pulbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul specialist pirotehnician din judeţ. În cei aproape zece ani de când practică această meserie, a reuşit să asaneze şi să distrugă o cantitate de peste şapte tone de muniţie.

Pasiunea pentru halatul alb

Dragostea pentru haina militară i-a fost insuflată de către tatăl său, ofiţer de carieră la o unitate militară din Capitală. „Eram mândru de faptul că tata era militar. Hainele pe care le îmbrăca ofereau respect şi sobrietate”, îşi aminteşte Cristian. Mai întâi, tânărul Cristian a decis că e mai bine să aibă şi o meserie de bază. De aceea, a absolvit cursurile unei şcoli medicale. „Îmi plăcea să îmi ajut semenii aflaţi în suferinţă”, rememorează plutonierul major.

Pasul către pirotehnie

Stagiul militar l-a satisăcut la Şcoala de Subofiţeri Sanitari de la Focşani. Apoi, a fost repartizat la Compania de Pirotehnicieni Specialişti de la Ştefăneşti. Cu timpul, a fost curios să afle mai multe despre meseria de pirotehnician. „Mă atrăgea acest domeniu. Deşi trebuia să am grijă de sănătatea pirotehnicienilor, eu voiam să devin ca ei”, spune Cristian Cazacu. După şase luni, a devenit pirotehnician. Cristian a vrut, însă, mai mult. S-a înscris la alte cursuri, absolvite după alte şase luni, şi a devenit specialist pirotehnician.

A descoperit peste patru tone de muniţie

Cea mai importantă misiune a avut loc în 1994, la Codlea, în judeţul Braşov. În timp ce săpa o groapă, un localnic a descoperit mai multe proiectile. Întreaga cantitate de muniţie era de peste patru tone. Ea a fost distrusă la poligonul din localitatea Stâlpu, judeţul Buzău. Transportul până la poligon a durat aproape patru zile. „Am mers cu 30 de kilometri la oră. Muniţia era activă şi trebuia transportată în siguranţă”, îşi aminteşte Cristian.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite