Slobozia: Creşte păsări exotice într-un apartament cu trei camere/ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Boboc creşte canarii într-un apartament
Vasile Boboc creşte canarii într-un apartament

Pensionat pe caz de boală cu un deceniu în urmă, Vasile Boboc (49 de ani) creşte canari cântători din rasa Roller de Harz. În noiembrie, va participa cu ei la Concursul Naţional de Canari Roller, care va fi organizat la Sibiu. Principala caracteristică a canarului Roller este aceea că nu îşi deschide ciocul pentru a cânta, ci foloseşte doar guşa.

Primii doi canari i-a cumpărat în anul 2001, când a ieşit la pensie, de la un crescător din Slobozia. La vremea respectivă, cei doi canari şi colivia aferentă l-au costat aproximativ 200 de lei.

Canarii sunt cea mai mare pasiune a lui Vasile Boboc

Canari 4

„Cum nu aveam voie să fac efort, trebuia să îmi găsesc o ocupaţie, o preocupare“, precizează Vasile. Când a ajuns acasă, soţia, Iulia, nu a fost foarte încântată de noii locatari ai apartamentului. „La început, soţia a fost foarte dezamăgită de mine, dar, cu timpul, a ajuns să ţină la ei foarte mult şi să îi îngrijească atent“, spune crescătorul de canari.

Costuri şi întreţinere

Treptat, pasiunea pentru canari a prins aripi, însă Vasile s-a orientat spre cei din rasa Roller de Harz, care l-au fermecat cu glasul lor. „Au un cântec foarte melodic, nu strident. Dormi cu ei la ureche. Ei cântă şi tu dormi. E extraordinar atunci când se îngână unul pe altul. Nu deschid deloc ciocul, cântă doar din gât“, motivează crescătorul.

Cei mai noi membri ai familiei Boboc

Canari 3

Acum, apartamentul familiei Boboc găzduieşte, pe lângă cei trei membri, nu mai puţin de 26 de canari, 24 dintre aceştia fiind Roller de Harz, ceilalţi 2 fiind o rasă comună. Dacă preţioasele înaripate Roller au ocupat balconul familiei, cei doi canari comuni au propriul lor colţişor în baie.

Cei 26 de canari presupun costuri lunare de aproximativ 100 de lei, dar şi multă grijă şi atenţie. „Dimineaţa, când mă trezesc, intru la ei, le spăl adăpătoarele, le pun apă şi mâncare, le fac curat, vorbescu cu ei, îi ascult cum cântă şi se face 9.30“, povesteşte crescătorul. 

Vasile Boboc este fermecat de cântecele canarilor săi

image

Meniul canarilor cântători cuprinde, printre altele, mâncare de ou, morcovi, mac, pesmet, biscuiţi şi mălai de grâu. În fiecare zi, la prânz, păsările exotice ale lui Vasile Boboc primesc o porţie de păpădie. Explicaţia este simplă: „este obligatoriu, nici nu se discută. Oricum, se dau în vânt după ea.“ O dată pe săptămână, canarii se înfruptă din mere. Iarna, îngrijirea micilor înaripaţi presupune costuri mai mari, însă aceeaşi grijă.

„Generalul“, „Colonelul“, „Constănţeanul“, „7 luni“ şi ceilalţi canari sunt răsfăţaţii familiei. Au prioritate chiar şi în faţa căţeluşei, care, chiar dacă are opt ani, se sperie frecvent de micii înaripaţi. Cei mai noi membri ai „clanului“ Roller sunt trei pui de nici măcar două săptămâni, care, rămaşi fără mamă, sunt hrăniţi, din trei în trei ore, cu seringa.

Puii sunt îngrijiţi cu grijă

Canari 7

Şcoala de muzică

Cu două luni înainte de concurs, canarii devin elevi ai şcolii de muzică. De „cursuri“, scapă doar canarii născuţi în anii anteriori, în vreme ce pe norocoşii din 2011 îi aşteaptă două luni de foc.

Şcoala de muzică a canarilor se ţine într-una dintre cele trei camere ale apartamentului. Aici, şifonierul este golit, locul hainelor fiind luat de patru colivii mici. „Trebuie să fie un loc cât mai întunecos, iar coliviile să fie foarte mici, astfel încât canarii să nu aibă prea mult spaţiu şi să încerce să zburde“, explică Vasile.

 Canarii sunt foarte ascultatori

Canari 1

Şcoala de muzică îşi primeşte cursanţii născuţi în 2011, dar şi un profesor. „Profesorul este ales după glas. Trebuie să fie mai bătrân cu cel puţin un an. Pentru ca glasul să-i rămână dulce, nu are voie să se împerecheze“, spune crescătorul.

Coliviile din şifonier sunt acoperite, iar canarii primesc hrană şi văd lumina zilei doar la anumite ore. „Trebuie să înveţe să cânte când văd lumină sau când primesc mâncare.

De exemplu, la concurs poţi primi un bileţel pe care să scrie «ora 10.00», asta înseamnă că pasărea trebuie să cânte exact cum o face la ora aia, să facă în faţa arbitrului ceea ce face la şcoala de muzică la ora respectivă“, sună explicaţia crescătorului. În ceea ce priveşte meniul, acesta se bazează exlusiv pe rapiţă.

Cu două săptămâni înaintea concursului, coliviile îşi deschid porţile şi îi eliberează pe cei care nu ar face faţă competiţiei. „Rămân doar patru, cei mai buni.

Vasile Boboc îşi îngrijeşte canarii cu grijă

Canari 2

Le ascult permanent glasurile şi cântecele şi ştiu care sunt cei care trebuie să rămână“, susţine Vasile Boboc. Cei patru „finalişti“, alături de profesorul înaripat, continuă cursurile intensive ale şcolii de muzică.

Finaliştii au parte de un bonus: primesc, pe lângă rapiţă, mâncare de ou şi mălai de grâu, care să le transforme glasurile în triluri care să impresioneze juriul.

Citiţi mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ Slobozia de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite