Slobozia: Coșereni, loc de pelerinaj la comemorarea artiștilor Ion și Doina Aldea Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii basarabeni au cinstit şi în acest an memoria celor doi
Studenţii basarabeni au cinstit şi în acest an memoria celor doi

Așa cum ne-au obișnuit de 18 ani, de când sufletele celor doi artiști s-au ridicat la cer, și în acest an Organizația Studenților Basarabeni organizează o întâlnire la monumentul soților Aldea- Teodorovici din comuna Coșereni, ridicat chiar pe locul în care a avut loc accidental rutier, care le-a pus capăt zilelor.

UPDATE ora 11:30- În memoria celor doi artişti, pe partea dreaptă a şoselei Bucureşti-Urziceni-Slobozia, la intrarea în comuna Coşereni, chiar în locul în care maşina cu care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac, a fost ridicată o cruce de marmură albă.

„Ne-am obișnuit cu prezența tinerilor basarbeni la monumentul soților Teodorovici, pe care îi așteptăm cu drag de fiecare dată. Pe lângă studenții din Basarabia, an de an, au fost prezenți la monument și localnicii din Coșereni, care au fost martori la cumplita tragedie. Ne îngrijim în fiecare an să aducem la locul troiței un generator electric, boxe și un microfon, la care preotul din localitate să oficieze slujba de pomenire“, a declarat Ion Radu, primarul comunei Coșereni.

Astăzi, 30 octombrie, se vor împlini 18 ani de la moartea celor doi cântăreţi care au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţia din decembrie 1989, cei doi soţi au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este şi meritul lor.

image

Cei doi soți au pierit în anul 1992, în noaptea de 29 spre 30 octombrie , în urma unui accident de circulație produs chiar pe raza localității Coșereni. Mașina în care se aflau cei doi a derapat și s-a izbit de un copac de pe marginea drumului. Multă vreme asupra producerii accidentului au planat tot felul de ipoteze, care arătau că cei doi artiști au fost de fapt uciși, având în vedere politica lor militantă împotriva regimului comunist de la Chișinău. Cert este că o anchetă în acest sens nu a fost niciodată demarată.

Astăzi, 30 octombrie, la 18 ani de la ciudatul accident, care le-a curmat glasul celor doi artiști, peste 300 de juni  basarabeni din România își dau întâlnire la Coșereni pentru a comemora  două dintre cele mai mari personaje ale istoriei contemporane de dincolo de Prut.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite