Slobozia: Consumul apei poate produce afecţiuni hepatice, psihice sau sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale spun că, în cazul unui consum îndelungat de apă, poate apărea cancerul. Trihalometanii sunt substanţe responsabile pentru înrosirea ochilor sau iritarea mucoasei nazale. Pe temen lung, pot produce cancerul pulmonar.

Specialiştii în domeniu, chimişti şi, deopotrivă, cadre medicale, atrag atenţia asupra efectelor negative pe care depăşirile la trihalometani, fier, plumb sau turbiditate, confirmate de analizele de potabilitate efectuate, de-a lungul timpului, la apa furnizată populaţiei din Slobozia, le pot avea asupra organismului uman.

Furnizorul, surprins de rezultate


Cu un conţinut ridicat de fier şi amoniu, apa furnizată în reţea a fost clorinată în exces pentru îndepărtarea amoniului din apa de subteran. Urmarea: clorul a intrat în contact cu diverşi compuşi organici. Clorinarea excesivă a determinat creşterea concentraţiei de trihalometani, substanţe cancerigene în cazul unui consum îndelungat, peste limita maximă admisă. Rezultatele analizelor efectuate în decembrie i-au bulversat chiar şi pe reprezentanţii furnizorului de apă din oraş.

„Ne-a surprins şi pe noi buletinul de analiză. Fuseseră recoltate anterior probe în data de 10 noiembrie, când nu s-au înregistrat depăşiri. La probele din 25 noiembrie , s-au înregistrat depăşiri la trihalometani în patru puncte, iar la ultimele probe, cele din 15 decembrie, s-a înregistrat o singură depăşire. Valorile ce depăşesc limita maximă admisă sunt dăunătoare asupra sănătăţii“, a declarat Aurica Manolache, chimistul furnizorului de apă din oraş, SC Urban SA.

Fier, turbiditate, sulf

Trihalometanii nu sunt, însă, singurele substanţe din apa furnizată localnicilor care au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise. De-a lungul timpului, analizele de potabilitate au confirmat valori uriaşe ale fierului, sulfului, plumbului, PH-ului (aciditatea apei) sau turbidităţii (lipsa de transparenţă), printre altele, care depăşeau chiar şi de cinci ori limita maximă admisă, punând astfel în pericol sănătatea umană.

„Excesele la fier, plumb, sulf sau orice alte substanţe din compoziţia fizico-chimică a apei au urmări negative asupra sănătăţii. În urma unui consum îndelungat, pot cauza afecţiuni ale funcţiilor hepatice, psihice sau sexuale. Despre trihalometani se ştie că sunt cancerigeni, în cazul unui consum îndelungat“, susţin la unison medicii de familie din judeţ.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite