Slobozia: Constantin Pistol merge pe urmele lui Mendeleev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru el, chimia nu mai are secrete. Este o disciplină pe care o studiază cu plăcere şi pe care o înţelege perfect. Adolescentul a intrat pentru prima dată în laboratorul de chimie în clasa a VII-a. Curios din fire, s-a apucat să înveţe fiecare substanţă şi reactiv despre care primea explicaţii de la profesor în timpul orelor.

Nu a fost dificil pentru că noua materie l-a atras imediat. „Pentru mine, a fost ceva minunat să văd atâtea substanţe şi ustensile într-o singură cameră. Laboratorul nu era foarte dotat, însă așteptam cu sufletul la gură să înceapă fiecare oră de chimie“, rememorează tânărul. La fel de bine ţine minte şi primul experiment pe care l-a făcut. Reacţia a presupus combinarea unor metale precum sodiul şi magneziu cu apa.

Dă lecţii de chimie

De fiecare dată când colegii săi au o problemă şi nu înţeleg reacţiile chimice dintre substanţe, ei apelează cu încredere la Constantin. Adolescentul le explică pe îndelete fiecare procedeu în parte până când aceştia se lămuresc. Nu de aceleaşi explicaţii au parte şi când vine vorba despre lucrări de control sau teze. Aici, lucrurile stau cu totul altfel. „Îmi mai spun «Hai, măi, dă-ne şi nouă!», în speranţa că poate le rezolv eu exerciţiile. Însă eu le explic aşa în mare, ca să îşi dea seama singuri cum trebuie rezolvate“, spune Constantin.

Anul acesta, a fost pentru a doua oară când adolescentul a participat la faza judeţeană a olimpiadei de chimie. A reuşit să obţină o menţiune şi este foarte încântat de rezultat. „Subiectele au fost dificile, dar eu sunt mulţumit de rezultatul obţinut. Mă bucur că am reuşit să iau parte la acest concurs“, spune Constantin.

Matematica, a doua dragoste

În momentul în care iese din laboratorul de chimie, Constantin se apucă de calcule. Matematica este, de asemenea, una dintre materiile pe care le învaţă cu plăcere. A fost atras încă din şcoala generală de cifre. „Matematica îmi place la fel de mult. Cel mai bine mă pricep la algebră, pentru că este mult mai logică“, spune adolescentul. De asemenea, a participat şi la olimpiada judeţeană de matematică, unde a reuşit să se claseze pe locul al nouălea A fost o experienţă plăcută pe care o va repeta cu siguranţă şi la anul.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!



Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite