Slobozia: Constantin Petrescu - Omul din spatele filmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nea’ Tică este proiecţionist de cinema de o jumătate de secol şi prin mâna sa au trecut mai bine de şapte sute de producţii.

Născut la Amara, Constantin Petrescu, „Tică“ pentru prieteni, a copilărit în grădina Cinemascop, din staţiune. Pe perioada verii, acesta mergea zilnic la film, iar în pauza dintre spectacole vizita mereu cabina tehnică, în încercarea de a înţelege tehnica de proiecţie a filmelor. După terminarea celor şapte clase gimnaziale, a plecat la Bucureşti, unde a urmat un curs de proiecţionist la Direcţia de Reţele Cinematografice.

A pregătit benzi pentru 700 de proiecţii cinematografice
„Am îndrăgit filmul aşa de tare, încât după şcoală fugeam direct la Grădina de vară. Tata mă trimitea mereu cu vacile, însă mie nu îmi plăcea“, îşi aminteşte nea’ Tică.

După terminarea cursurilor de specializare în domeniul cinematografiei, Constantin Petrescu a fost repartizat la Cinematograful „Pacea“ din Urziceni, de unde, doi ani mai târziu, avea să plece la recent înfiinţata pe atunci Întreprinderea Cinematografică, unde urma să preia serviciul tehnic pentru depanarea instalaţiilor de proiecţie.

„Pe timpul lui Ceauşescu, dădeam şi cinci filme pe zi şi trebuia să fiu mereu în priză. Să ştii o sală de cinci sute de oameni în aşteptarea proiecţiei tale nu este deloc relaxant“, spune Tică, adăugând că, de-a lungul celor 48 de ani de cinematografie, a pregătit benzile a peste şapte sute de proiecţii.

Jumătate de veac de cinematografie

Din 2005 Constantin Petrescu a fost transferat la Cinematograful „Galax“ din Slobozia, pe post de proiecţionist coordonator, iar acum aşteaptă modernizarea sălii de spectacole.

Citiți mai multe amănunte în ediția de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite