Slobozia: Cel ce a dat nume bibliotecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Ştefan Bănulescu a fost uitat în Făcăeniul natal. Cu ocazia împlinirii a 12 ani de la dispariţia sa, Biblioteca Judeţeană, care îi poartă numele, l-a evocat pe marele romancier.

În comuna sa natală însă, uitarea s-a aşternut peste memoria celui supranumit de Mircea Eliade „Numărul unu în literatura acestei vremi“.
Cel care a dat nume Bibliotecii Judeţene Ialomiţa a fost evocat ieri, la 12 ani de la moartea sa. Ştefan Bănulescu s-a născut la 8 septembrie 1926, într-o familie de ţărani săraci cu 11 copii din comuna Făcăeni.
 
Cu toate că reprezintă unul din simbolurile culturii ialomiţene şi este o valoare a prozei româneşti, în localitatea natală a scriitorului nu există nimic care să amintească de numele său. Casa în care s-a născut Ştefan Bănulescu a fost revendicată de veri ai romancierului, care au demolat-o la jumătatea anilor ’90.

Au revendicat casa
„În 1996, rudele scriitorului, nişte veri din Bucureşti, au revendicat casa, iar apoi au şters-o de pe faţa pământului. Nu au mai construit nimic, iar în prezent locul este viran, plin de buruieni. Am încercat să luăm legătura cu ei, să cumpărăm locul, pentru a ridica ceva în memoria scriitorului, dar nu găsim moştenitorii. Este păcat că avem în comună o astfel de personalitate şi nu ştim să o preţuim la adevărata valoare“, a declarat Nuţi Roşu, primarul comunei Făcăeni.

La Biblioteca Judeţeană din Slobozia ce poartă numele romancierului, două clase de boboci de la cel mai bun liceu din judeţ, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Slobozia, au asistat ieri la prezentarea operei şi vieţii romancierului născut în Ialomiţa. Cadrul inedit i-a invitat pe elevi, care au arătat o nesperată sete de cunoaştere despre prozator.

„Am găsit aici, la Biblioteca Judeţeană, un cadru excelent pentru cursuri de literatură. Despre marele Bănulescu aş putea vorbi zile întregi şi nu aş epuiza subiectul. O mare valoare a literaturii româneşti, din păcate prea puţin apreciată“, spune profesorul de limba română Alecsandru Ştiucă.

„Am încercat să le explicăm copiilor cine a fost marele scriitor ialomiţean, a cărui trecere în nefiinţă a trecut aproape neobservată în lumea literară. Despre Ştefan Bănulescu, marele Mircea Eliade spunea în anii ’70, că a fost un mare talent, «numărul unu în literatura vremii» de atunci. A fost o personalitate distinsă şi modestă în acelaşi timp. În fiecare lună de mai, noi îl omagiem, aici, la bibliotecă“, a precizat Mihaela Racoviţeanu, directorul bibliotecii Ştefan Bănulescu.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite