Slobozia: Ceferiștii și transportatorii sunt deciși să iasă în stradă, dacă Executivul recurge la disponibilizări și reduceri salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliștii amenință cu ample acțiuni de proteste, care ar urma să paralizeze atât traficul feroviar, cât și pe cel rutier.

Dacă negocierile programate pentru săptămâna viitoare nu se vor soluționa în favoarea lor, ceferiștii și transporatorii sunt hotărâți să provoace un adevărat haos în traficul feroviar și cel rutier. Sindicaliștii amenință și cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pregătiri de negocieri
Contractul colectiv de muncă pentru personalul CFR Marfă a expirat în ultima zi a anului 2010, în timp ce pentru angajații CFR Călători va expira la sfârșitul acestei luni. Negocierile între patronate, sindicate și reprezentanții Guvernului au început în decembrie, dar au fost amânate pentru data de 11 ianuarie.

„Vom merge la negocieri, care vor dura cel puțin două-trei săptămâni. Lista noastră de revendicări este simplă: vrem să muncim în condiții normale, fără frica zilei de mâine. În prezent, în proporție de 99% din angajații CFR Ialomița și chiar din țară au credite la bănci, CAR și alte datorii. Nu vrem concedieri sau diminuarea salariului. Altfel, vom ieși în stradă“, spune Gheorghe Șoldan, liderul Confederației Meridian CFR, filiala Ialomița.

Ceferiștii spun că există deficit de personal în multe posturi cheie din sistem, iar investițiile lipsesc cu desăvârșire. În asemenea condiții, un alt val de concedieri ar fi total inoportun, fapt care ar duce la o dereglare a întregului trafic feroviar.

„Toată lumea fuge de școlile cu profil feroviar, din spate nu mai vine nimeni, grila de personal funcționează la limită, iar acum mai suntem amenințați și cu un alt val de concedieri, pentru că din experiența anilor trecuți știm că orice negociere a contractului colectiv de muncă atrage după sine disponibilizări“, spune Gheorghe Șoldan.

image

Și transportatorii ies la atac
Pe lângă personalul feroviar, la această inițiativă s-au alăturat și reprezentanții transportatorilor rutieri, care amenință cu blocarea drumurilor naționale și plângeri la forurile europene.
Citiți mai multe amănunte în ediția de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite