Slobozia: Cătălina Cernea - Scoate la lumină mărturiile trecutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina este pasionată de istorie
Cătălina este pasionată de istorie

Fiecare zi din viaţa ei începe cu o călătorie înapoi în timp. Este unul dintre cei mai tineri arheologi şi muzeografi ai Muzeului Judeţean de Istorie Ialomiţa.

La început a fost dragostea pentru istorie. Cursurile de la şcoală, iar, apoi, cele de la facultate au făcut-o să îndrăgească disciplina care vorbeşte despre mărturiile trecutului. Încă din studenţie i-a plăcut să scormonească, să afle date despre ce s-a petrecut acum mii de ani. „Am fost pasionată de istorie.Era una dintre materiile la care aveam cele mai mari note. Învăţam pe rupte“, spune Cătălina.

Viaţa pe şantierul arheologic

Încă din  primii ani de facultate, Cătălina a mers alături de colegii săi să caute rămăşiţele trecutului. A luat parte la săpăturile arheologice desfăşurate la Hârşova, în judeţul Constanţa, Popina Borduşani şi Oraşul de Floci, din judeţul Ialomiţa.

Arheologii intrau în sit, pentru săpături, la primele ore ale dimineţii. Lucrau cu ustensile foarte mici, pentru a nu deteriora straturile de pământ. „Trebuia să fim atenţi la fiecare strat pe care ne apucam să îl săpăm. Orice firicel subţire de pământ putea conţine informaţii preţioase pentru una din epocile istoriei“, spune Cătălina.

Fiecare porţiune pe care arheologii o studiau trebuia sondată şi schiţată. De asemenea, orice obiect descoperit trebuia fotografiat, curăţat de impurităţi şi fişat, astfel încât, în momentul în care ajungea la muzeu să poată fi studiat cu mare atenţie.

A descoperit o zeitate feminină


Cătălina se pregăteşte să meargă iarăşi pe şantierul arheologic. De data aceasta ea va ajunge să cerceteze din nou mărturiile istoriei Bărăganului, de la Popina Borduşani.

Chiar dacă a scos la lumină foarte multe artefacte, tânăra îşi aminteşte de momentul în care a descoperit o zeitate feminină, specifică culturii Gumelniţa. Statueta era una de dimensiuni mici, iar din cauza trecerii timpului nu se păstrase foarte bine. Însă, ea a reuşit să îşi dea sema că este vorba despre o zeitate feminină.

Citiţi mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ Slobozia de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite