Slobozia: Carmen Elena Dănoiu a dat caii de la caleaşcă pe cei de la karturi şi bagheta magică pe schimbătorul de viteze / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinţesa karturilor, aşa cum este alintată, a încercat pe rând să fie înotătoare, dansatoare sau biolog. Înot a practicat doar o săptămână, în timpul unei vacanţe de vară, pe care a petrecut-o în Bulgaria alături de bunici. „Erau interesante lecţiile de înot. Erau copii din mai multe ţări”, rememorează Carmen (9 ani).

De la înot, la dans şi, apoi, la karting

După vacanţă, micuţa a fost nevoită să renunţe la acest sport. Acasă, nu avea unde să continue să îl practice. Aşa că a descoperit dansurile. Timp de trei luni, s-a mişcat în ritm de vals şi tango, până când a renunţat. „Mi se părea că paşii erau mereu aceiaşi. Ne mişcam de fiecare dată la fel, pe aceleaşi melodii”, motivează Carmen. Atrasă fiind de ştiinţele naturii, fetiţa a mers şi la cercul de Agro-Biologie, din cadrul Clubului Elevilor de la Ţăndărei. În timpul lecţiilor de biologie, însă, zumzetele motoarelor micilor maşini nu conteneau. Curioasă, Carmen a mers pe pistă, să vadă ce se întâmplă acolo. Antrenorul a surprins-o că trage cu ochiul şi i-a propus să se înscrie la karting. „Am acceptat imediat, a doua zi eram deja pe pistă”, spune Carmen.



„Şoferiţa” de la Palat

Chiar dacă a dat caii de la caleaşcă pe cei de la kart, acest lucru nu o sperie. Are suficientă ambiţire şi putere de concentrare, încât să poată struni micuţa maşină. La volan, prinţesa trebuie să renunţe la rochiile stălucitoare. Costumul de karting, de culoare roşie, este confecţionat dintr-un material special, impermeabil la vânt sau ploaie. În cameră, locul păpuşilor a fost luat de trofee, cupe, diplome şi medalii. „Aici, stătăteau câteva păpuşi de pluş, dar le-am dat la o parte. Trebuie să mă mândresc şi eu cu ce am reuşit să fac”, spune şoferiţa.

image



Campioană naţională la karting

Carmen a participat la mai multe concursuri judeţene şi naţionale de karting. Dintre acestea, cele mai bune rezultate le-a obţinut anul acesta între 20-25 august, la Cisnădie, în judeţul Sibiu.  Cu toate că la start s-au aliniat peste 100 de concurenţi veniţi din toate colţurile ţării, Carmen a fost cea care a reuşit să devină campioană naţională. „A fost foarte dificil să ne antrenăm pe ploaie. Eu chiar m-am răsucit cu maşina o dată. Un băieţel a întrat în boscheţi cu kartul”, rememorează Carmen. În momentul în care a urcat pe prima treaptă a podiumului, a fost foarte fericită. „Am plâns de fericire. Sunt mândră de mine”, spune Carmen.  

image


Pilot, doar cu propriul kart

Din păcate, Carmen este nevoită să se antreneze la Slobozia, pista de la Ţăndărei fiind închisă, urmare a restructurării posturilor. O altă problemă o reprezintă şi slaba dotare de care dispune cercul de karting. La Slobozia, există doar două maşini, vechi de peste 25 de ani. Copiii care au vrut să facă performanţă au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze singuri karturile. Carmen va fi nevoită să facă acelaşi lucru, mai ales acum când, odată cu creşterea vârstei, este obligată să conducă un kart de 60 de centimetri cubi, iar la Slobozia nu există o astfel de maşină. Mai mult decât atât, părinţii şi bunicii fetei nu dispun de banii necesari pentru achiziţionarea unui astfel de kart. Nouă, maşina costă 6.000 de lei. „Bunica nu vrea maşina doar pentru mine. Dacă o vom lua, o vom dona Palatului Copiilor”, spune fetiţa.

image



Elev model

Carmen nu este campionă doar la karting. Are rezultate foarte bune şi la învăţătură. Carnetul său de note este cea mai elocventă dovadă. În dreptul fiecărei materii, este trecut doar calificativul foarte bine.  Elevă în clasa a IV-a, la Liceul Teoretic „Paul Georgescu“ din Ţăndărei, fetiţa iubeşte matematica, limba română şi limbile străine.

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite