Slobozia: Normele rutiere, altele pentru cei cu tupeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă oraşul este unul micuţ şi cochet, traficul nu este deloc unul liniştit, dimpotrivă. Dimineaţa şi seara, acesta întinde la maximum nervii şoferilor. În ultimii ani, numărul maşinilor a crescut vertiginos, ajungându-se la 47.500 de autovehicule înmatriculate în Ialomiţa. „Traficul nu este îngreunat din cauza numărului mare de maşini, ci din cauza celor care nu respectă regulile de circulaţie“, spune şeful

image

Parcări, numai după bunul plac

Deşi dau trei-patru amenzi pe zi, poliţiştii nu fac faţă numărului de şoferi care parchează unde apucă. Zilnic, sute de autoturisme staţionează ilegal în zone intens circulate, unele parcate chiar şi la un metru distanţă de trecerile de pietoni. Cele mai mari probleme se întâlnesc pe cele două artere importante ale oraşului, unde găsirea unui loc de parcare este o adevărată provocare. „Nu ai unde să parchezi pe bulevard. Şi, dacă o pui strâmb, vin comunitarii şi te amendează. Ce să facem, unde să parcăm?“, se întreabă disperat un agent de vânzări, Costin Petre (22 ani).

image

În micuţul oraş de pe malul Ialomiţei, găseşti la orice pas şoferi care opresc pe trecerea de pietoni sau îşi urcă maşina pe trotuar. Cei din urmă nu sunt întotdeauna constrânşi de lipsa locului de parcare. Mulţi dintre ei fac asta din obişnuinţă sau din dorinţa de a fi altfel decât vecinul, lucru ce duce, zilnic, la dublarea numărului de autovehicule care blochează aleile sau drumurile secundare. Există şi şoferi care îşi găsesc un refugiu chiar şi în staţiile mijloacelor de transport în comun. 

Mii de amenzi neachitate sau contestate

Luna trecută, poliţiştii rutieri au aplicat 116 sancţiuni numai pentru staţionare în locuri neregulamentare, iar agenţii comunitari alte 12 pentru nerespectarea marcajelor rutiere. Cele mai frecvente staţionări nepermise se regăsesc în staţiile de transport în comun sau în cele de taxiuri. „Traficul este o junglă. Nu mai faci diferenţa între director şi tractorist, toţi se comportă la fel în trafic“, apreciază comisarul Sorin Goagă, şeful Serviciului Rutier.

image

Cei mai mulți dintre șoferi nu își plătesc amenzile pentru că legislația din România nu prevede sancţiuni pentru neachitarea acestora. „Situația este critică la acest capitol. Am încasat puţin peste 10%. Majoritatea nu își plăteşte amenzile pentru că nu există o lege în România care să-i sancționeze dacă nu fac acest lucru. Toți știu că, dacă nu plătesc, nu li se întâmplă nimic. Ar trebui să fie concepute alte legi, care să-i facă să plătească pentru greșelile comise“, spune subcomisarul Sorin Goagă.



Sunt şi şoferi care contestă sancţiunile primite, fie pentru că se consideră nedreptăţiţi, fie pentru a nu pierde permisul de conducere. „Eu am 12 puncte de penalizare şi, dacă mai mi le dă şi pe astea 4, rămân fără permis. Eu lucrez şofer şi nu vreau să îmi risc serviciul, aşa că am făcut contestaţie. Dacă o să câştig, este foarte bine, dacă nu, mai îmi expiră din punctele vechi şi aşa evit suspendarea dreptului de a conduce“, spune Alexandru, un tânăr de 22 de ani, proaspăt sancţionat pentru că nu a acordat prioritate.

image



Poliţiştii rutieri, agresaţi

Pe de altă parte, agresarea poliţiştilor este din ce în ce mai frecventă şi este încurajată şi de legislaţia care nu îl pedepseşte pe agresor decât cu o amendă de 1.000 de lei. De la începutul anului, cinci poliţişti de la Rutieră au fost agresaţi. Ultima ispravă s-a petrecut la Ţăndărei, când agentul Costin Clinciu a oprit în trafic doi bărbaţi de etnie romă. Aceştia riscau două puncte de amendă pentru că nu purtau casca de protecţie pe scuterul pe care se aflau. După un scandal de proporţii, agentul Costin Clinciu a fost agresat de unul dintre vinovaţi.

image



„Oamenii sunt foarte agresivi în trafic şi nu mai faci diferenţa între cioban şi director. Pentru o contravenţie minoră, cum ar fi nepurtarea centurii de siguranţă, încep să ţipe, să înjure şi să se vaite şi chiar să sară la bătaie. Sunt foarte stresaţi din cauza lipsei de bani şi de frica amenzilor, dar şi din cauza punctelor de penalizare care îi pot lăsa fără permis de conducere“, spune Sorin Goagă.

image



Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite