Slobozia: Căldura pune căţeii cu botul pe labe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii veterinari acordă o atenţie sporită patrupedelor
Medicii veterinari acordă o atenţie sporită patrupedelor

Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu pun probleme doar oamenilor, ci şi animalelor de companie. Medicii veterinari sunt destul de ocupaţi în această perioadă. Nu există zi în care proprietarii de câini din oraş să nu îşi aducă animalele pentru un control amănunţit. În ultimele zile, tot mai multe patrupede au fost diagnosticate cu insolaţie.

În oraş, nu există cabinet veterinar al cărui prag să nu fi fost călcat, în ultimele zile, de un proprietar de câini îngrijorat de starea de sănătate a patrupedului. „Zilnic, în această perioadă, avem cel puţin un caz de insolaţie la câini. Cele mai multe cazuri apar la animalele lăsate în maşină sau cele care nu au unde să se adăpostească în curte“, spune Sabina Gruiescu, medic veterinar la cabinetul Salvaecovet din Slobozia.



Câinii de talie mică, cei mai expuşi

Medicii veterinari spun că temperaturile ridicate afectează cu precădere câinii de talie mică sau mijlocie, cum ar fi cei din rasa pechinez, cocker sau teckel, precum şi cei cu blana închisă la culoare. Totuşi, nici câinii care aparţin altor rase nu sunt feriţi de pericolul insolaţiei. O ştie bine şi tânărul Vasile Decu, al cărui brac german a avut de suferit de pe urma soarelui de vară. „Syd este mai neastâmpărat din fire, nu stă deloc locului, aşa că mi s-a părut foarte ciudat că s-a moleşit dintr-o dată. L-am dus la umbră şi, după ce şi-a mai revenit puţin, l-am adus cu maşina la cabinet. Medicii mi-au spus că Syd a făcut insolaţie. Şi-a revenit destul de repede“, spune Vasile.

Dacă nu ar fi reacţionat la timp, starea bracului său s-ar fi putut agrava. „A fost adus la timp. În unele cazuri, poate apărea leşinul. Un câine afectat de insolaţie salivează abundent, iar temperatura corpului depăşeşte valorile normale, care se încadrează între 38,9 şi 39,5 grade“, explică Sabina Gruiescu.

Veterinar 1



Recomandările specialiştilor

Iubitorii de animale sunt sfătuiţi de către medicii veterinari să acorde o atenţie mai mare animalelor în această perioadă. „Pentru a evita astfel de situaţii, câinii trebuie hidrataţi permanent, să nu fie plimbaţi la orele prânzului, ci dimineaţa şi seara. La astfel de temperaturi, este nevoie de o atenţie sporită din partea proprietarilor de animale“, avertizează Adrian Mocioniu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Câini 1
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite