Slobozia: Călător prin judeţul Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul Ialomiţa se mândreşte cu obiective turistice inedite
Judeţul Ialomiţa se mândreşte cu obiective turistice inedite

An de an, frumuseţile Bărăganului au atras foarte mulţi vizitatori în judeţul străbătut de apele Ialomiţei. Cel mai important punct de atracţie este staţiunea balneară Amara. Efectele curative ale nămolului din apă au făcut ca, de-a lungul timpului, sute de  mii de oameni să vină aici pentru a-şi trada afecţiunile.

Pe drumul vechi către Marea Neagră, pasionaţii de istorie se pot opri la ruinele Oraşului de Floci, locul unde s-a născut marele domnitor Mihai Viteazul. Aici, au şansa să descopere urmele unor civilizaţii demult dispărute. Vechea cetate medievală de la Giurgeni a fost cel mai important centru comercial din zona de sud a ţării.

Orasul de Floci

Bărăganul i-a atras chiar şi pe marii politicieni ai secolului al XIX-lea. Barbu Catargiu este una dintre marile personalităţi ale istoriei româneşti care şi-a ridicat, în comuna Maia, un conac impresionat. Moşia lui Catargiu se întindea pe o suprafaţă de peste 15 hectare. Din toată avuţia sa, astăzi se mai păstrează doar biserica de la conac, transformată în muzeu. În cripta lăcaşului de cult, se află mormântul ilustrului om politic şi al soţiei sale.

Barbu Catargiu

Tot în Bărăgan, s-au născut şi mari muzicieni, precum compozitorul și dirijorul Ionel Perlea. În Ograda natală, comună aflată la câţiva kilometri de Slobozia, se află casa memorială a artistului.

Un alt punct de atracţie pentru călătorii care trec prin Ialomiţa îl reprezintă Ferma Model de la Perieţi, care, în perioada interbelică, era considerată „Perla“ fermelor din Europa de Est.

Ferma Perieti

Reşedinţa judeţului adăposteşte un monument cultural inedit. Este vorba despre Muzeul Naţional al Agriculturii, singurul muzeu de profil din ţară, în patrimoniul căruia se regăsesc piese unicat în lume. Mai mult, exponatele sale sunt folosite de către regizorii români în filmele de epocă.

Muzeul Naţional al Agriculturii
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite