Slobozia: Bolnavii de cancer îşi plătesc analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţen Slobozia nu are acreditare de calitate ISO RENAR. Urmarea: peste 500 de bolnavi de cancer suportă din propriul buzunar costurile investigaţiilor şi ale tratamentelor.

Situaţia ar putea reveni la normal abia la jumătatea anului 2011, iar asta întrucât acreditarea laboratorului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia nu poate fi obţinută mai devreme de 12 luni.

Acreditare, în 2011

Lipsa medicilor nu este singura problemă cu care se confruntă Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.  Laboratorul de oncologie nu are acreditare de calitate ISO RENAR. Prin urmare, cele peste 500 de persoane din judeţ, care suferă de această cumplită maladie, trebuie să scoată bani din buzunar pentru efectuarea investigaţiilor medicale de specialitate, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie gratuite.

Preţul unei astfel de investigaţii medicale poate ajunge chiar şi până la o sută de lei, bani pe care bolnavii trebuie să îi scoată din buzunar de fiecare dată când vin să fie consultaţi de medicii de specialitate ai unităţii spitaliceşti din Slobozia. Pentru a obţine acreditarea de calitate ISO RENAR, au fost depuse documentele încă din primăvară. Cu toate acesta, situaţia ar putea reveni la normal abia la jumătatea anului viitor, pentru că în România există doar un singur centru care eliberează astfel de acreditări.

„Nouă ni s-a explicat că sunt foarte multe laboratoare care aşteaptă această acreditare. Sutem trecuţi pe lista şi abia la anul vom putea obţine această acreditare“, a explicat Mihai Geantă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

„Cred că am să mor, nu pot plăti analizele“

Bolnavii de cancer se văd nevoiţi să renuţe la lupta cu boala. Oamenii abia au bani pentru medicamente. Vestea că vor fi nevoiţi să îşi plătească şi analizele medicale i-a lovit ca un trăsnet. Rada Iordache (54 ani) a fost diagnosticată cu această maladie în urmă cu 14 ani. A descoperit că la sânul sâng i-a apărut un nodul şi a mers la medic. Doctorul i-a pus imediat diagnosticul: cancer mamar. La câteva zile după prima consultaţie, a fost operată, iar chirurgii i-au extirpat întrg sânul, pentru a evita extinderea celulelor canceroase la celelalte organe. A urmat, apoi, o lungă perioadă de recuperare, în care a făcut chimio-terapie şi citostatice. Din păcate, cancerul i-a afectat din nou organismul. 

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite