Slobozia: Blocul SACO, cod roşu de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele şi coridoarele imobilului au fost transformate în adevărate focare de infecţie. Locatarii îşi aruncă resturile menajere de la geam, iar copiii se joacă în mormanele de gunoaie.

Oamenii s-au obişnuit să arunce deşeurile menajere pe geam, în spatele blocului. Mormanele de gunoaie au devenit locurile de joacă preferate ale copiilor. Micuţilor nu le este teamă că s-ar putea îmbolnăvi.

Ţiganii fac legea în SACO

Blocul Saco este un loc al pierzaniei. Cele 120 de suflete care locuiesc în imobil trăiesc de pe o zi, pe alta, după reguli numai de ei ştiute. Cei mai aprigi sunt  locatarii etajelor trei şi patru. „Ţiganii de sus“, cum îi ştie tot blocul, au băgat spaima în rândul locatarilor şi au transformat imobilul într-o adevărată ghenă. „Ţi-e şi frică să le zici ceva, că imediat sar la bătaie“, şopteşte, printre dinţi, bătrâna Lizeta Năstase (63 de ani). Femeia locuieşte, de 13 ani, de când a rămas văduvă, chiar lângă cele mai rău-famate apartamente din blocul Saco. Atat cât poate, începe să povestească ce se întâmplă în fiecare zi „acolo sus“.  „Nici nu poţi să trăieşti lângă ei. Cu oamenii ăştia nu este de discutat. Sunt mereu puşi pe ceartă şi scandal“, spune bătrâna.

Puradeii îşi fac nevoile în pragul vecinilor

Câteva minute mai târziu, un puradel de cel mult cinci ani îşi face nevoile chiar în faţa uşii garsonierei în care locuieşte Lizeta Năstase. La câţiva metri mai in faţă, pe acelaşi palier, doi soţi se ceartă ca la uşa cortului. Femeia ţine în braţe un bebeluş care, fără să înţeleagă ce au de împărţit cei mari, începe să plângă. Un căţel se plimbă nestingherit pe palier printre picioarele câtorva locatari care stau de vorbă, fără să îl bage în seamă. La un moment dat, patrupedul se opreşte şi îşi vâră botul într-o găleată de gunoi. O pirandă iese şi tipă la el în gura mare, trezind tot blocul cu urletul său: „Potaia dracului, uite ce ai făcut! Mânca-te-ar copt cine te-a adus aici“. Femeia ia, apoi, găleata şi o bagă în casă, fără să strângă gunoiul pe care câinele îl împrăştiase.

Citiţi mi multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite