Slobozia: Bariera dintre lumină şi întuneric, depăşită prin şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de 10 persoane cu deficienţe foarte grave sau accentuate de vedere s-au întrecut, ieri, la Slobozia, în cadrul unei competiţii de şah destinate persoanelor cu deficienţe vizuale, concurs ce a fost organizat la sediul Asociaţiei Judeţene a Nevăzătorilor

Timp de câteva ore, concurenţii au lăsat deoparte grijile şi problemele cu care se confruntă, şi au împărţit victorii, remize, dar şi zâmbete. Totul pentru a tranforma o o zi toridă într-o duminică absolut fermecătoare, începută prin parafrazarea lui Voltaire.

„Şahul este jocul care conferă cea mai mare onoare inteligenţei umane“, aveau să citeze organizatorii şi participanţii din renumitul scriitor şi filosof francez.

Deficienţele de vedere grave sau accentuate au fost ca şi inexistente pe tabla de şah. Iar asta pentru că, de cele mai multe ori, tabla îşi pierde din funcţionalitate şi devine un simplu element de control. Totul se desfăşoară la un nivel abstract, de reprezentare mentală, în care jucătorii fac nenumărate calcule cu multe mişcări înainte.

„Şahul este un proces destul de abstract, în care trebuie, de cele mai multe ori, să te autodepăşeşti. De la un anumit nivel, şahul devine o formă de a te cunoaşte pe tine însuţi“, spune Ionuţ Văgăonescu, organizatorul acestei competiţii.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite