Slobozia: Bărăganul a născut personaje de film/ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1978, la Ţăndărei, marele actor Victor Rebengiuc juca pe străzile din Ţăndărei rolul doctorului Poenaru, unul dintre cei mai apreciaţi medici din Bărăgan

Personajul din film este medicul Dumitru Georgescu, tatăl scriitorului ialomiţean Paul Georgescu. Originar din satul ialomiţean Poiana, s-a mutat la Ţăndărei imediat după Primul Război Mondial. A alinat suferinţa oamenilor bolnavi, a înfiinţat un spital şi a rămas în memoria localnicilor drept un mare doctor.

Pe o stradă aflată nu departe de fostul centru al micului Ţăndărei  se află o casă veche construită în perioada interbelică. Oamenii trec pe lângă ea, fără să îşi închipiue că înăuntru locuinţa ascunde poveşti fascinante. Când deschizi uşa şi intri în camerele mici, constanţi că timpul s-a oprit în loc. Mobila, pereţii şi geamurile au rămas neschimbate.

image

ELENA NICOLAE (93 ani), L-A CUNOSCUT PE DOCTORUL GEORGESCU
Cu părul nins, ascuns sub o basma, o bătrână bâjbâie anevoie prin casă, cu un toiag în mână, şi încearcă să strecoare într-o sobă, veche de mai bine de şase decenii, câteva surcele. Se numeşte Elena Nicolae (93 de ani) şi s-a mutat aici de la Bucureşti, împreună cu soţul său, imediat după cel de-al doilea Război Mondial. După ce au stat câţiva ani cu chirie, au decis să cumpere totuşi casa.

Imobilul în care femeia locuieşte a aparţinut lui Ion Ştefanovici, unul dintre micii burgezi din Ţăndăreiul anilor ’30 - ’40, socru al ilustrului medic Dumitru Georgescu, despre care  se spune că a înfiinţat spitatul orăşenesc. „Domnul Ştefanovici a murit la câţiva ani după ce am ajuns noi de la Bucureşti aici. I-am cunoscut şi pe domnul şi doamna Georgescu, care au fost nişte oameni extraordinari“, spune bătrâna.


Povestea familiei Georgescu 

Medicul internist Dumitru Georgescu, este una dintre personalităţile care au făcut istorie la Ţăndărei.  Născut la Poiana, un sat aflat la 20 de kilometri distanţă de Slobozia,  s-a stabilit în micul oraş din Bărăgan imediat după ce s-a întors de pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial, unde a avut grijă de sănătatea soldaţilor răniţi în luptă.

image

CASA ÎN CARE A LOCUIT DOCTORUL POENARU
Datorită priceperii sale, a ajuns să fie repede îndrăgit de către localnicii din Ţăndărei. Oamenii au fost şi cei care i-au schimbat numele din Georgescu, în „Poenaru“.„Pentru că s-a născut la Poiana, oamenii nu i-au mai zis Geogescu, ci «Poenaru». A vindecat foarte mulţi bolnavi, tocmai de aceea ţăndărenii l-au iubit foarte mult“ rememorează bătrâna.

Moartea doctorului „Poenaru“
Decăderea familiei Georgescu s-a produs în momentul în care doctorul „Poenaru“ a trecut în nefiinţă. A murit la vârsta de 60 de ani, răpus de un infarct. „El avea probleme cu inima. Se văita tot timpul că îl doare în piept, până într-o zi în care a murit. Lua el ceva pastile, dar tot nu s-a făcut bine“, rememorează bătrâna.

image

MORMÂNTUL FAMILIEI GEORGESCU

Bătrâna îşi aminteşte  că la funraliile doctorului a luat parte toată suflarea oraşului. Peste 2.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe doctorul „Poenaru“.

Ecranizarea unei vieţi

Pentru a-i aduce un omagiu tatălui său, scriitorul Paul Georgescu scoate de sub lumina tiparului, în anul 1976, un roman, inititulat „Doctorul Poenaru“. El a surprins în paginile cărţii toată viaţa ilustrului medic. Publicaţia a primit un premiu special din partea Uniunii Scriitorilor.

image

SCRIITORUL PAUL GEORGESCU, FIUL DOCTORULUI POENARU
Relatările lui Paul Georgescu l-au inspirat pe regizorul Dinu Tănase, care a realizat un film despe viaţa medicului Dumitru Georgescu.
Din distribuţie au făcut parte actori de renume, printre care şi regretatul Ştefan Iordache. Roul principal a fost jucat de către Victor Rebengiuc, iar cele mai multe dintre cadre au fost filmate pe străzile din Ţăndărei.

„A fost un rol interesant“

Actorul Victor Rebengiuc a aflat toate amănuntele despre viaţa doctorului pe al cărui rol l-a interpretat la Ţăndărei, din cartea lui Paul Gorgescu. I s-a părut un personaj interesant şi de aceea a decis să joace în film. „Un om iubit de întreaga comunitate, e un rol draguţ. Am citit cartea, iar după ce am terminat-o am acceptat să apar în producţie“, spune marele actor.

image

  O PARTE DIN AFIȘUL FILMULUI
Chiar dacă au trecut mulţi ani de când Victor Rebengic a fost doctorul Peonaru, actorul nu poate uita uimirea localnicilor care au asistat la filmări. „Oamenii se uitatu la noi ca la alte fiinţe. Abia am putut să filmăm pentru că zona era plină de curioşi. Cu toate acestea au fost drăguţi şi ne-au aplaudat“, rememorează protagonistul filmului Doctorul Poenaru.
Citiți mai multe în „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite