Slobozia: Balta Ialomiței, Avatar autentic de Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitaţi de ultimele zile calde din acest an şi mergeţi cu cortul la Benturi, într-un loc liniştit în care natura pare desprinsă dintr-un film fantastic. Într-un weekend, în care vreţi să vă bucuraţi de natura sălbatică fără drum lung şi fără mare cheltuială, Balta Ialomiţei e locul perfect ca să pierdeţi vremea cu folos.

Dimineaţa şi seara, când lumina soarelui îmbracă „jungla" de la marginea Borduşaniului în roşu, ai impresia că ai descoperit Paradisul: pădurile de plopi, sălciile, vegetaţia luxuriantă, stolurile de păsări, salba celor trei lacuri de la Benturi, căprioarele şi iepurii care ţâşnesc din tufuşuri te fac să te crezi pe Pandora, strania planetă imaginată de James Cameron în „Avatar". Dar, din fericire, tot ce e aici e adevărat. Şi merită păstrat şi pentru altă dată.

„Titanic, vapor blestemat"
Ca să ajungi în Balta Ialomiţei sau „La Benturi", cum este denumită popular zona, poţi urma Drumul Naţional 2A, iar după Ţăndărei, cum vii de la Bucureşti, faci dreapta, în dreptul popasului Chirana. Mai mergi 20 de kilometri pe un drum judeţean, bine asfaltat, şi ajungi în comuna Borduşani. În zonă se poate ajunge şi prin Feteşti, pe autostrada A2, sau pe DN3A, prin Lehliu-Drajna. Drumul cu maşina se încheie în Borduşani, iar de acolo ai nevoie de barcă.

Negociaţi preţul cu pescarii din sat: o traversare costă, de regulă, cam un leu de persoană. Nu uita să stabileşti când trebuie să vină să te aducă înapoi în sat. Deplasarea auto se poate încheia şi pe malul Bentului Mare, unde traversezi cu bacul. Există două vase, la unul trecerea costă 20 de lei dus-întors, iar la celalalt costă 40 dus-întors, apoi mergi pe dig până la Bentul Mare.

La Bentul Mic e mai uşor să traversezi cu barca. Dacă te duce nea Mitruţ, îţi cântă sigur şi o serenadă („Titanic, vapor blestemat"), în timp ce în barcă mai scapă apa, dar fii fără grijă, nu eşti în pericol de scufundare. Ajungi cu bine la mal şi mai mergi preţ de cinci minute prin pădure.

Excursie cu cortul
Înainte de a pleca spre Balta Ialomiţei trebuie să ştiţi că acolo nu există posibilităţi de cazare, dar ăsta e tot farmecul ex¬cursiei, pentru că îi dă un strop de aventură, mai ales dacă vii într-un grup mai mare. Vei dormi la cort, iar confortul pe care ţi-l doreşti depinde numai de ceea ce aduci cu tine.

În linii mari, este bine să ai un cort încăpător, saci de dormit, haine şi încălţăminte adecvate, o pălărie, veselă uşoară, apă, lanternă, o lampă, chibrite şi spirale pentru ţânţari. Cei mai pretenţioşi sau nepregătiţi au posibilitatea de a înnopta în sat, la localnici, şi să meargă doar în timpul zilei la Benturi, dar e ca şi cum te-ai duce la mare şi ai sta pe mal, fiindcă n-ai costumul de baie la tine.

Pentru 20-30 de lei pri¬meşti un pat moale într-o odaie, o ciorbă de peşte lipo¬venească şi o ţuică aromată de fructe, însă orice ai primi, tot nu se compară cu bucuria de a prinde tu peştele şi de a-l pune pe jar, în liniştea care se aşterne la asfinţit peste întindererea de apă şi pădure.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite