Slobozia: Au săpat după... bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce erau pe şantier, muncitorii care lucrau la amenajarea aleii de acces către viitorul bazin olimpic din Slobozia au descoperit un proiectil de aviaţie. Nimic nu le-ar fi prevestit muncitorilor care lucrau la amenajarea căii de acces către Bazinul Olimplic de la Slobozia că vor da de urma unui proiectil de aviaţie din al Doilea Război Mondial.

„Comoara“ din adâncuri

 Oamenii lucrau de zor la nivelarea suprafeţei cu ajutorul unei vole. În momentul în care „colţii“ de fier ai utilajului au fost înfipţi în pământ, lucrătorul care mânuia  mastodontul a scos la lumină şi muniţia neexplodată. Iniţial, muncitorii au crezut că este vorba despre o bucată de metal. „În momentul în care vola a aruncat pământul, am văzut şi bucata de metal, dar nu i-am luat seama bine. Noi ne-am continuat treaba aici, ca să terminăm mai repede.“ a spus uimit de cele întâmplate, Daniel Praidenco ( 42 ani), muncitorul care mânuia excavatorul.

Cu bomba la fier vechi

„Comoara“ din adâncuri a ajuns, însă, pe mâinile unui om al străzii, care voia să o ducă la un centru de fier vechi. Cel care l-a oprit a fost Ion Chiriţoiu ( 57 ani), un alt muncitor de pe şantier. Omul luase o mică pauză şi a văzut cum un bărbat scormoneşte prin pământ şi pune mâna pe bucata de fier. În momentul în care vagabondul a încercat să lovească proiectilul de o piatră, ca să îl cureţe de moloz,  muncitorul şi-a dat seama că bucata de fier, era, de fapt, o bombă. „Am strigat la el imediat: „Băăă! Las-o jos! E o bombă, ce faci cu ea? Ne nenoroceşti pe toţi“, a spus Ion Chiriţoiu. Speriat, omul străzii a aruncat proiectilul şi a luat-o la fugă. Tot Ion Chiriţoiu a fost cel care a sunat la 112 şi a chemat ajutoare. La faţa locului, s-a deplasat echipa de pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa.

Proiectivul avea focosul activ

În momentul în care au ajuns la faţa locului, piroteniştii au limitat accesul persoanelor în zona în care muncitorii au descoperit bomba. Proiectilul era destul de periculos, deoarece avea focosul încă activ şi orice mişcare necotrolată ar fi putut provoca o deflagraţie.  Proiectilul avea o lungime de aproximativ jumătate de metru şi un diametru de 100 de milimetri. Muniţia a fost ridicată şi transportată către un poligon special amenajat, unde a şi fost distrusă. „Echipajele noastre au intervenit cu operativitate, astfel încât s-a reuşit cu succes transportul şi distrugerea proiectilului descoperit de către muncitorii care lucrau în zonă“, a declarat locotenentul George Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa.

În judeţul Ialomiţa, cele mai multe proiectile au fost descoperite în zonele Vlădeni şi Mărculeşti-Sudiţi.


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite