Slobozia: Aşteptând subvenţia la lemne de trei luni, săracii oraşului se încălzesc cu cartoane şi nailoane adunate din tomberoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru a ieşi din această situaţie foto: M.S.
Oamenii sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru a ieşi din această situaţie foto: M.S.

Cei peste 300 de nevoiaşi din oraş care şi-au depus dosarele pentru subvenţia pentru încălzirea cu lemne aşteaptă de trei luni să îşi primească banii. Ca să ţină piept temperaturilor scăzute, oamenii se văd nevoiţi să apeleze la măsuri extreme. Adună cregi uscate de pe câmpuri şi caută prin tomberoane cartoane şi pungi de plastic, pe care le aruncă pe foc, în speranţa că aşa nu vor muri de frig.

Beneficiarii fac faţă cu greu situaţiei. Sătui să mai aştepte până când vor intra în posesia ajutorului pentru lemne, oamenii se luptă să  ţină piept temperaturilor scăzute cum pot mai bine. Caută cu disperare în tomberoanele din oraş nailoane, pungi de plastic şi cartoane pe care, apoi, le baga în sobe pentru a-şi putea încălzi locuinţele.

Se încălzesc cu cartoane

Zilnic, Gabriel Matache (26 ani), unul dintre şomerii ndeindemnizaţi din oraş, merge pe un câmp aflat la marginea oraşului să adune crengile căzute din copaci. Este singura soluţie pe care tânărul a găsit-o ca să facă faţă temperaturilor extrem de scăzute. Dacă nu aplică această metodă, riscă să îngheţe sub acoperişul în care locuieşte alături de alte şase suflete. „Merg pe câmp şi caut crengi. Nu am ce să fac. Este foarte greu, mai ales acum când se face din ce în ce mai frig afară“, spune tânărul, cuprins de disperare.

Mai mult, într-un sac agăţat în gard, el a reuşit să adune nailoane şi cartoane, proviziile pentru nopţile friguroase de decembrie. „Când se termină crăcile, mai punem pe foc şi nailoane. Astea intră la foc atunci când este prea frig. Mai punem pe noi o ţoală goasă şi, cât de cât, ne ţinem să nu degerăm“, adaugă Gabriel.

Omul speră, însă, ca, după data de 1 ianuarie, să primească banii pentru lemne, altfel nu ştie cum va ieşi din această situaţie. „Au spus că din ianuarie ne vor da banii. Aşteptăm şi noi să vedem ce se întâmplă. Ştiţi cum este, speranţa moare ultima“, sune tânărul.

În aceeaşi situaţie, se află şi vecina tânărului, Genoveva Costandache (41 ani). Femeia, şomeră şi ea, a fost nevoită să risipească toate economiile pe care le avea pentru a cumpăra lemne de foc. Acum, rezervele pe care le mai deţine în magazie sunt pe terminate, iar bani pentru a cumpăra alte lemne nu are. Sprjinul finnciar acordat de stat i-ar fi fost de ajutor.

„Stăm şi ne uităm cum se termină lemnele în magazie. Vom fi puşi în situaţia în care trebuie să cumpărăm din nou, dar nu avem posibilităţi“, spune femeia. Familia Genovevei este compusă din nu mai puţin de opt persoane.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite