Slobozia: Liceanul pe care se bat cinci universităţi de prestigiu din Marea Britanie
0Cosmin Tănase este elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Slobozia, iar la vară îşi va continua studiile la una din cele cinci facultăţi din Marea Britanie impresionate de calităţile sale de web-designer. Pentru a ajunge în Marea Britanie, Cosmin mai are de îndeplinit o simplă formalitate: să obţină o medie minimă de 7,50 la examenul de bacalaureat pe care îl va susţine în vară.
Cosmin (18 ani) a primit primul calculator încă de la vârsta de şase ani. A desprins uşor elementele de bază în folosirea calculatorului, aşa că, în clasa a IV-a, părinţii l-au înscris la cercul de informatică de la Palatul Copiilor. Primul site l-a creat pe când avea numai 12 ani. „Era un fel de fan-club Voltaj. Era urât, dar eu eram superfascinat de el“, spune, zâmbind, Cosmin.
Program de angajat
Doi ani mai târziu, avea să câştige şi primii bani din web-design: 200 de lei. „La început, comenzile pentru realizarea de site-uri veneau prin intermediul părinţilor sau al prietenilor“, spune tânărul. „Incursiunea mea în web-design a început cu jocul Triburile. Un prieten din lumea virtuală mi-a dat un proiect al celor de la Danco Vision, pe care l-am dus la bun sfârşit. Pot spune că ei sunt cei care m-au lansat în web-design“, spune Cosmin.
Acum, o zi din viaţa lui Cosmin se scurge după un tipar bine stabilit. Când termină cursurile, îşi face temele pentru a doua zi, se odihneşte o oră, apoi munceşte alte minimum opt ore la site-uri şi web-design. A realizat până în prezent sute de site-uri, iar la serviciile sale au apelat, printre altele, chiar şi firme de avocatură internaţională, care, pe lângă achitarea onorariului, îi oferă şi consultanţă gratuită. Onorariul pe care îl percepe Cosmin depinde de buzunarul şi cerinţele clientului. „Am onorat comenzi de la 100, la 600 de euro“, spune adolescentul. Pentru relizarea unui site, Cosmin alocă 30 de minute sau 30 de zile, în funcţie de complexitatea acestuia.
Firmele cu care adolescentul a colaborat s-au arătat întotdeauna mulţumite de realizările sale. „Dă dovadă de bun gust, este ingenios şi găseşte mereu soluţii rapide“, spun reprezentanţii firmei Reali Design. Printre altele, Cosmin a realizat site-uri pentru şcoli din Slobozia, firme de biciclete, reprezentanţe auto sau jocuri pe Facebook. Are şi un domeniu înregistrat pe tcrhd.net, dar şi mai multe bloguri, iar pe unul dintre acestea, tcrhd.net/blog, pune la dispoziţie informaţii gratuite despre web-design sau programare.
De la Slobozia, la Canterbury
În urmă cu un an, Cosmin a fost convins de o amică, Cristina Magder (18 ani), admisă, la rândul ei la o universitate de prestigiu – Essex – să îşi continue studiile în străinătate. Cristinei nu i-a fost greu să îl convingă pe Cosmin să ia legătura cu organizaţia non-profit Study Abroad, care, după ce s-a convins de calităţile adolescentului, l-a recomandat mai multor unităţi de învăţământ superior din Marea Britanie.
La mai puţin de două săptămâni, Cosmin a primit primele două oferte, universităţile Worcester şi Huddersfield arătându-se interesate. „Am primit un mail în care eram felicitat pentru rezultatele mele şi anunţat că sunt aşteptat la studii pe partea de web-design începând cu septembrie 2011“, rememorează Cosmin. Apoi, au urmat alte trei oferte: Canterbury, Bradford şi University of Central Lancashire. Deşi iniţial ar fi vrut să aleagă Bradford, Cosmin şi-a schimbat viziunea. „Dacă ar fi să aleg în secunda asta, aş opta pentru Canterbury sau Worcester prin prisma condiţiilor care mi se oferă acolo. Totuşi, mai am ceva timp de gândire, aşa că sper să iau cea mai bună decizie“, spune Cosmin.
Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!