Slobozia: Apă plată pentru grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile şi grădiniţele folosesc, de la sfârşitul anului 2009, doar apă plată pentru şcolari şi preşcolari. Părinţii scot bani din buzunar ca să se asigure că micuţii nu se îmbolnăvesc dacă beau apă de la robinet.

image

Rezultatele analizelor de potabilitate a apei, care au prezentat depăşiri ale fierului, sulfului, plumbului şi alte substanţe periculoase pentru sănătate, au produs îngrijorare în rândul populaţiei. Sănătatea copiilor a fost pusă pe primul plan. De aproximativ un an şi jumătate, unităţile de învăţământ din oraş asigură copiilor apă plată. În şcoli şi licee au fost montate dozatoare de apă, iar în grădiniţe apa plată este nelipsită.

image

„Noi folosim apă plată din noiembrie 2009. Vedeam şi acasă ce fel de apă curge la robinet, nu puteam să nu iau o măsură. În momentul în care am primit hârtie oficială de la Urban, cum că apa nu poate fi folosită decât pentru uz menajer, nu am stat nicio secundă pe gânduri. În prima săptămână, am cumpărat apă plată din banii mei, pentru că îmi făceam griji pentru copii. Cum să preparăm noi hrana pentru 400 de copii folosind apă infectă?!“, se întreabă Niculina Zăinescu directoarea grădiniţei Junior.

Hrană preparată cu apă plată

Câteva zile mai târziu, părinţii celor aproximativ 400 de copii care învaţă la Grădiniţa Junior au fost convocaţi în consiliu, unde s-a luat decizia ca grădiniţa Junior să folosească doar apă plată. „Am luat decizia, de comun acord cu ei, că e cazul să facem ceva, nu puteam sta cu mâinile în sân. Aşa că am făcut un calcul simplu, să vedem ce cantitate de apă consumăm şi cât ne costă. De atunci, fiecare părinte plăteşte în fiecare lună 5 - 5,5 lei pentru ca grădiniţa să poată cumpăra apă plată. Este o sumă infimă pe lună, cu care părinţii au fost de acord“, spune Niculina Zăinescu.

image

Lunar, grădiniţa Junior cumpără din comerţ 1.200 de litri de apă plată, pentru care achită 480 de lei. „În bucătărie, apa plată este folosită pentru absolut orice, inclusiv pentru spălarea fructelor şi a legumelor. Singurul loc din grădiniţă unde se foloseşte apă din reţea este spălătoria. Dar acolo se foloseşte o cantitate dublă de detergent şi balsam, mai ales pentru lenjerii. Sper să nu avem probleme cu electrocasnicele, pentru că apa din reţea le poate da peste cap“, mai precizează Niculina Zăinescu.

image

Citiţi mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite