Slobozia: 100.000 de euro pentru palatul episcopal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor investeşte minim 100.000 de euro în reamenajarea şi consolidarea sediului. Lucrările ar trebui finalizate anul viitor.

Hotelul dictatorului Ceauşescu   

Clădirea în care acum Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor îşi desfăşoară rutina zilnică a fost, până la Revoluţia din 1989, hotelul fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Hotelul Ialomiţa, cum era denumit pe vremurile comunismului, a fost preluat de Gospodăria de Partid în 1984, an în care s-a mai construit o aripă, special destinată dictatorului. După inaugurarea hotelului, cuplul dictatorial a poposit o singură dată în reşedinţa din inima Bărăganului. Clădirea impozantă a fost cedată Patriarhiei Române în 1993.

Acum, ca un paradox uşor ridicol, în camerele amenajate pentru cei doi foşti dictatori atei, Nicolae şi Elena Ceauşescu, se odihnesc astăzi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Actualul palatul episcopal a intrat în patrimoniul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în acest an, instituţia accesând şi o finanţare ce vizează consolidarea şi reamenajarea sediului.

Consolidare de 100.000 de euro

Astfel, în anul 2010, an în care zeci de mii de funcţionari publici rămân pe drumuri şi alte sute de mii primesc salariile diminuate cu 25 de procente, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor îşi modernizează sediul. „Noi administrăm această clădire de mai mulţi ani, însă din acest an ea ne-a fost transferată în patrimoniu. Specialiştii noştri au depistat anumite crăpături în zidărie, ceea ce ne-a făcut să studiem atent structura de rezistenţă “, spune Nicuşor Dascălu, arhidiacon şi secretar eparhial desemnat pentru relaţia cu mass-media.

Valoarea totală a lucrărilor de intervenţie la palatul episcopal sunt estimate la  peste 100.000 de euro. „Lucrarea costă 450.000 de lei. Banii au fost alocaţi de Secretariatul de Stat pentru Culte în scopul consolidării clădirii. Lucrarea va fi finalizată în luna ianuarie a anului viitor“, spune Nicuşor Dascălu.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite