Slobozia: Casa memorială Ionel Perlea, în pragul prăbuşirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul din comuna ialomiţeană Ograda, în care marele dirijor şi compozitor Ionel Perlea şi-a petrecut copilăria, va intra în reparaţii capitale, anul acesta.

Folosită ani de zile de structurile comuniste drept depozit de îngrăşăminte chimice sau poştă, Casa Memorială este plină de fisuri şi igrasie, iar un cutremur de intensitate medie o poate nărui.

Aflată în patrimoniul cultural al judeţului Ialomiţa, casa lui Ionel Perlea a primit undă verde din partea Consiliului Judeţean de a intra în reparaţii. În acest sens, au fost alocaţi peste 500.000 de lei, bani care vor fi folosiţi la consolidarea fundaţiei, a pereţilor şi a acoperişului.

Fisuri şi igrasie

„Casa este veche de 130 de ani, iar faptul că ea a fost utilizată, pe vremea comunismului, drept depozit de îngrăşăminte chimice sau poştă şi-a pus amprenta. Ne luptăm de ani de zile cu igrasia pe care nu putem să o înlăturăm sub nicio formă. Pereţii sunt fisuraţi, iar acoperişul este deteriorat. Orice cutremur de factură medie poate să o dărâme. Era imperios necesară o astfel de lucrare“, declară Doina Roşca, directorul Centrului Cultural Unesco „Ionel Perlea“ Slobozia.

Casa a fost construită de tatăl dirijorului, Victor Perlea, la sfârşitul secolului XIX. Era o casă impunătoare pentru acele vremuri, spaţioasă, cu 10 camere şi care beneficiază de o curte de peste 3.000 de metri pătraţi. Fundaţia şi zidurile sunt din cărămidă , iar acoperişul este realizat din tablă.

Costurile totale ale lucrării de reabilitare se ridică la aproape 700.000 de mii de lei. Prima etapă va demara în acest an şi constă în lucrările de consolidare ale structurii de construcţie: fundaţie, pereţi, acoperiş. Lucrările sunt estimate a fi gata la finele anului viitor.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite