Satul preistoric de la Popina Bordușani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitaţi de ultimele zile calde din acest an şi mergeţi să vizitați situl arheologic din Balta Ialomiței, un loc liniştit în care natura pare desprinsă dintr-un film fantastic.Într-un weekend, în care vreţi să vă bucuraţi de istorie, înconjurați de natura sălbatică, fără drum lung şi fără mare cheltuială, Popina Bordușani e locul perfect ca să pierdeţi vremea cu folos.

Situl arheologic de la Popina Bordușani se află amplasat pe cea mai înaltă colină din Balta Ialomiței, un loc care adăpostește opt mii de ani de istorie. Cu toate că potențialul istoric al zonei era cunoscut încă din secolul XIX, primele săpături au fost effectuate la sfârșitul anilor ’80.

„Popina Bordușani este un «tell» preistoric: o movilă artificială, formată prin acumularea resturilor de locuire a unei aşezări Gumelniţa. Aşezarea de la Borduşani se încadrează în Eneolitic, etapă finală a Epocii Pietrei. Era în jurul anilor 4600 î.Chr, o perioadă revoluţionară în care, dobândind anumite cunoştinţe de metalurgie, oamenii învăţaseră să prelucreze cuprul şi aurul. Vestigiile de aici aparţin fazei A2 a Culturii Gumelniţa, una dintre cele mai sofisticate civilizaţii ale Europei preistorice. Dar primele urme de pe Popină aparţin culturii neolitice Boian, cu o mie de ani mai veche decât vestigiile gumelniţene“, spune Florin Vlad, directorul Muzeului Județean de Istorie Ialomița.
Citiți mai multe în săptămânalul ADS Ialomița!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite