Sărbătoarea Caloianului a reînviat la Slobozia / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de şcolari şi preşcolari din Ialomiţa au mers ieri la  Muzeul Naţional al Agriculturii pentru a cinsti una dintre sărbătorile care, spun bătrânii, aduc ploaia. Alaiul caloienilor a pornit în procesiune pe străzile oraşului, unde au putut fi admirate secvenţe spectaculoase specifice fiecărei zone din Bărăgan.

„Sărbătoarea Caloienilor“ este unul dintre cele mai vechi ritualuri agrare întâlnite în Bărăgan. Potrivit tradiţiei, oamenii de la sate credeau că prin cinstirea Caloianului vor îndupleca Divinitatea să trimită norii de ploaie asupra recoltelor.

Copiii au frământat Caloienii din lut

image


„Caloianul coincide în calendarul agrar cu încheierea primei faze din viaţa culturilor, cea a finalizării însămânţatului de primăvară, şi începutul unei alte faze, aceea a creşterii lor“, a explicat Viorica Capbun, unul dintre specialiştii în etnografie ai Muzeului Naţional al Agriculturii de la Slobozia.

Alaiul a mers în procesiune pe străzi

image

Potrivit obiceiului, copiii şi adulţii au frământat din lut galben trupul Caloianilor, apoi, l-au împodobit cu coji de ouă vopsite, rămase de la Paşte, după care l-au plimbat pe străzile oraşului şi l-au bocit. Câtecul de jale conţinea cuvinte prin care era invocată ploaia.

Copiii au păstrat vie tradiţia

Caloienii au fost aruncaţi în apă

image

Deşi obiceiul Caloianului nu se mai practică astăzi la sate, zeci de copiii au venit ieri la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia să reînvie tradiţia. Îmbrăcaţi în straie populare, şcolarii şi preşcolarii au frământat caloienii din pământ, iar apoi, au plecat cu ei în procesiune pe străzile din oraş. La finalul pelerinajului, conform obiceiului, Caloienii au fost aruncaţi de către copii în apa fântânii arteziene din centrul oraşului. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite