Slobozia: Rareş Petru Vlad - Călătoreşte în lumea cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ultimul concurs a câştigat o excursie în SUA  foto: M. Sofronie
La ultimul concurs a câştigat o excursie în SUA foto: M. Sofronie

Cea mai mare pasiunea a sa este literatura. Anul acesta, a participat la un concurs de eseuri şi a câştigat o excursie în Statele Unite ale Americii. Toate eseurile sale au fost publicate pe blogul său personal (http://vprmania.blogspot.com/).

Rareş a deprins tainele literaturii şi ale scrisului frumos încă din clasele primare, când primea ca temă pentru acasă compuneri. El reuşea de fiecare dată să povestească totul într-un mod inedit, faţă de ceilaţi colegi ai săi. Scrierile sale aveau o doză încărcată de umor şi erau pline de acţiune. „Niciodată nu mi-a plăcut să descriu pur şi simplu întâmplările. Compunerile mele erau pline de haz. Erau inspirate din realitate, dar le mai înfloream pe ici, pe colo, pentru a avea priză la publicul format din colegii de clasă“, rememorează Rareş. Povestirile haioase făceau deliciul întregii clase, iar elevii râdeau în hohote de fiecare dată când Rareş îşi citea compunerile. 

Pasionat de eseistică

În momentul în care a ajuns la liceu, latura sa creativă a cunoscut o dezvoltare desăvârşită. Adolescentul, însetat de cunoaştere, a început să iubească literatura şi să se hrănească din ea. Compunerile s-au transformat în eseuri despre lume, viaţă şi societate, adevărate creaţii care pot face pe mulţi să îi accepte ideile. „Îmi place tot ce ţine de argumentare şi retorică. Îmi place să discut şi să dezvolt idei. Cel mai bine o fac în scris. Aşa iau naştere cele mai multe dintre eseurile mele“, spune tânărul. Foarte multe dintre eseurile sale au fost publicate în revistele de cultură judeţene.

Premiu special: excursie în SUA

Dăruirea cu care scrie eseurile a avut un ecou puternic asupra lui Rareş. Anul acesta, a participat la un concurs dedicat marelui eseist Iordan Chimet, intitulat
„Cum aş dori să fie predată literatura universală în liceu“. Ideea de la care a pornit Rareş a fost faptul că literatura universală nu mai reprezintă o materie de bază pentru elevi. A câştigat premul I, o excursie de o săptămână în SUA, la San Diego, California. „A fost foarte frumos. America este un stat civilizat, iar americanii sunt un popor de oameni de la care ai foarte multe de învăţat“, spune Rareş

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite