„Pomana“ europeană lasă de dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă se îmbulzesc să primească alimentele gratuite ale Uniunii Europeane, beneficiarii ajutoarelor susţin că produsele nu sunt bune. Anul acesta, în judeţul Ialomiţa, alimentele acordate gratuit de Uniunea Europeană se distribuie unui număr de peste 30.000 de mii de beneficiari.

Ajutorul comunitar se acordă pensionarilor cu pensii sub 400 de lei, persoanelor aflate în plata ajutoarelor sociale, începând cu luna iunie a acestui an, şomerilor indemnizaţi, precum şi persoanelor cu handicap grav şi sever.

Fiecare nevoiaş primeşte o cantitate de 13 kilograme de făină, 9 kilograme de mălai, 8 kilograme de orez, 11 kilograme de paste făinoase, 1 kilogram de biscuiţi, precum şi un kilogram şi jumătate de lapte praf. Toate aceste produse sunt fabricate în ţară.

 „Distribuirea alimentelor europene a început în toate cele 66 de localităţi ale judeţului Ialomiţa. Spre deosebire de anul trecut, acum distribuirea lor s-a făcut pe bază de bonuri de ordine pentru a evita aglomeraţia“ a declarat Ion Martin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Calitatea lasă de dorit 
Chiar dacă termenul până la care oamenii pot veni să îşi ridice alimentele expiră la 1 ianuarie 2012, nevoiaşii au venit mai repede să îşi ridice ajutoarele. Cu toate acestea, puţini săraci sunt mulţumiţi de calitatea „pomenii“ oferite de Uniunea Europeană.

Oamenii spun că sărăcia lucie în care trăiesc îi determină să ia respectivele alimente, însă sunt nemulţumiţi de calitatea produselor. Ion Răţoi (44 de ani) este unul din cei 3.400 de nevoiaşi din Slobozia care primeşte ajutoarele alimentare oferite de Uniunea Europeană. Este pentru al doilea an în care bărbatul a venit să îşi ridice alimentele. Dacă anul trecut a fost nevoit să stea ore bune în faţa punctelor de distribuiţie pentru a primi ajutoarele, de data aceasta le-a luat mai repede. Omul a pus produsele în saci, pe care i-a suit apoi pe bicicletă. După ce i-a legat bine cu câteva sârme, s-a aşezat pe o bancă  ca să-şi mai tragă sufletul.

Sărac lipit, omul, alături de soţie şi cele două fetiţe care merg la şcoală, se va hrăni în săptămânile viitoare cu alimentele pe care le-a primit. Singurul venit al familiei este ajutorul social al bărbatului care nu depăşeşte valoarea de 120 de lei pe lună. Cu toate că făina, orezul şi celelalte produse le vor asigura câteva mese, omul este nemulţumit de calitatea acestor alimente.

„Nevasta mea face pâine cu făina asta dar să ştiţi că nu este bună deloc. Abia creşte aluatul acela, iar după ce scoate coca de la cuptor este foarte tare. Ne rupem dinţi în pâine din cauza făinii“, a spus bărbatul dezamăgit.

Orez şi biscuţi de doi bani

De asemenea, bărbatul susţine că şi orezul sau biscuiţii primiţi de la Uniunea Europeană au o calitate îndoielnică.
„Orezul acesta se fierbe foarte greu şi abia leagă. Eu cred că este vechi şi d-aia îl dau la oamenii amărâţi. Noi îl mâncăm aşa pentru că altceva nu avem ce“, adaugă bărbatul, în timp ce se pregătea să meargă acasă.

Până să apuce să iasă pe poarta punctului de distribuţie de la Cantina Socială de la Slobozia, omul adaugă faptul că biscuiţii, atât de aşteptaţi de cele două fetiţe ale sale, au un gust ciudat.
„Biscuiţii de anul trecut aveau un gust amar. Fetele mele îi aşteaptă cu sufletul la gură, însă mi-e frică să le dau din nou pentru că mi-e teamă că s-ar putea îmbolnăvi“, adaugă bărbatul.

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite