„Patriarhul Bărăganului“ s-a stins din viață

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Ion Negoiță și-a petrecut ultimele zile din viață  în comuna Cosâmbești
Părintele Ion Negoiță și-a petrecut ultimele zile din viață în comuna Cosâmbești

Preotul Ion Negoiţă s-a stins din viață, azi-noapte la vârsta de 98 de ani. După aproape jumătate de veac în care l-a slujit pe Dumnezeu pe pământ, de aseară părintele s-a dus să-și continue munca în ceruri.

Părintele născut la Slobozia,  pe data de 24 iunie 1913, în aceeaşi zi în care creştinii  prăznuiesc Drăgaica, într-o familie de oameni a căror singură preocupare era munca pământului. Încă de mic a fost învăţat cum trebuie îngrijite ogoarele pentru ca pământul să dea roade.

Imediat ce a terminat clasele primare la Slobozia, a fost repartizat la un liceu din Feteşti. Acolo însă nu avea să petreacă prea mult timp, pentru că a fost transferat la Seminarul Teologic de la Constanţa.

Pribeag în Bucureşti

Imediat după temrinarea studiilor liceale, a mers la Facultatea de Teologie de la Bucureşti. Aici preotul Ion Negoiţă, care la acea vreme avea puţin peste 20 de ani, avea să dea piept cu greutăţile vieţii.

Pentru a supravieţui în Capitală a fost nevoit să dea lecţii particulare copiilor de boieri. Mai mult, pentru a face rost de câţiva lei a colaborat cu cele mai mari ziare ale acelor timpuri, precum „Albina“, „Dimineaţa“, sau „Curentul“ şi a învăţat să picteze.

Reîntors în Bărăganul natal, a slujit la parohia din Cosâmbeşti, iar, apoi, la Mănăstirea Sfinţii Voievozi din Slobozia. Cel mai rău a fost pe timpul comuniştilor. Din cauza profesiei, cei trei copii ai săi nu erau primiţi la şcoală. A fost nevoit să dezbrace haina preoţească şi să lucreze pământul pentru a nu mai îndura oprimările fostului regim.

Meritele sale au fost apreciate mult mai târziu, în anul 2003, când primeşte din partea autorităţilor locale din Slobozia titlul de cetăţean de onoare şi, totodată, ceilaţi duhovnici l-au numit „Patriarhul“ Bărăganului. Aseară, Dumnezeu l-a chemat la El.

Corpul neînsufleţit al părintelui Ion Negoiţă este depus la biserica Sfântul Ilie din Cartierul Cărămidari, de unde sâmbătă, 12 noiembrie, va fi condus pe ultimul drum.

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite