Povestea unui ospătar: „Soții Ceaușescu și Jean Constantin preferau bucătăria tradițională românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre mesenii pe care ospătarul Gheorghe Crăițar i-a servit la masa se numără cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu, regretatul actor Jean Constantin, precum şi marea voce a muzicii uşoare româneşti, Mădălina Manole. El a servit toată viața la cel mai renumit restaurant din Bărăgan, celebrul „Privighetoarea“, locul unde multe vedete poposeau în drumul lor spre sau dinspre mare.

Gheorghe Craiţăr a învăţat tainele meseriei de ospătar în familie. Născut tocmai la Hunedoara, l-a avut ca model pe tatăl său, ospătar renumit la vremea aceea în tot oraşul. Aşa că s-a gândit că ar fi bine să-i urmeze exemplul. Chiar dacă tatăl său nu a fost de acord ca el să îi calce pe urme, mama sa a fost cea care l-a înţeles şi l-a sprijinit.

„Iniţial, tata nu a fost de acord cu acest lucru. Mama, bucătăreasă la un alt restaurant din oraş, a fost cea care m-a impulsionat să aleg această meserie. Îmi spunea mereu <<fă asta că e mai bine>>“, îşi aminteşte ospătarul.

image

  Personalul restaurantului Privighetoarea în anii '80

Fără să îi pese de spusele oamenilor mari, el s-a înscris la Şcoala Profesională Comercială şi intră în branşă, alături de tatăl său. Cu diploma în buzunar, tânărul a plecat să își caute de lucru tocmai în Constanţa.

„Auzisem că se câştiga mai bine, de aceea mi-am făcut bagajele şi am pornit-o spre mare. Aveam mari emoţii, dar, până la urmă, am reuşit să mă descurc“, îşi aminteşte Gheorghe Craiţar.

image

Restaurantul Privighetoarea deținea, în anii '80, o microfermă

Plecarea la Constanţa i-a schimbat viaţa definitiv. La o masă, pe teresa restaurantului la care lucra, a întâlnit un necunoscut, care, mai apoi, avea să-i fie şef, Iulian Oprea, vestitul cârciumar al restaurantului „Privighetoarea“ din Slobozia, unul dintre cele mai renumite localuri din perioada comunistă.

Pretenţiile unor dictatori

Ajuns la Slobozia, ospătarul a luat contact imediat cu high-life-ul comunist din anii 80. Marile personalităţi ale acelei perioade,care treceau pragul „Privighetorii“ erau servite de Gheorghe Craiţar. Printre aceştia s-a numărat şi cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu, precum şi marele actor Jean Constantin.

image

Preparatele restaurantului Privighetarea erau renumite în toată țara

„Ori de câte ori se duceau la mare, Ceauşeştii trăgeau la noi la cârciumă. Totul era foarte bine pus la punct şi îi aşteptam mereu cu sufletul la gură“, rememorează cârciumarul.

Omul povesteşte că fiecare masă a cuplului prezidenţial era pregătită până în cele mai mici detalii. Elena Ceauşescu prefera doar feţe de masă albe, pahare cu picior pentru vin şi stătea tot timpul aşezată pe scaune cu spătar pluşat. În ceea ce priveşte felurile de mâncare, Ceauşeştii erau fani ai bucătăriei tradiţionale româneşti.

Jusy 5

Nicolae și Elena Ceaușescu vizitau foarte des Bărăganul

„Se ospătau amândoi din fasole cu ciolan și mămăligă cu sarmale. Preferau să bea doar vin roșu, făcut la podgoria Murfatlar“, își amintește bărbatul.

Jean Constantin lăsa bacșiș gras

Ori de câte ori avea spectacole la mare, regretatul maestru al scenei românești Jean Constantin, oprea la rândul său la restaurantul „Privighetoarea“ pentru  lua masa.

Chiar dacă îi este greu să aprecieze cu exactitate de câte ori personajul lui Ismail din „Toate pânzele sus“ a mâncat la Slobozia, ospătarul susține că  de fiecare dată când venea era mare veselie.

„Jean Constantin era sufletul petrecerii, dacă se poate spune aşa. Făcea glume multe. Râdeam şi noi, chiar dacă nu aveam voie. Şeful de sală ne urmărea, dar cui îi mai păsa?“, spune mândrul ospătarul trecut astăzi de vârsta de 50 de ani.

Pe lângă faptul că aducea veselie în local, Jean Constantin era unul dintre clienţii care lăsa bacşiş bun. „Niciodată nu a plecat fără să lase ceva şi pentru ospătari. Era foarte generos“, îşi mai aminteşte Gheorghe Craiţar. La fel ca și Ceaușeștii, Jean Constantin era îndrăgostit de bucătăria tradițională. Sarmalele și mămăliga erau mâncărurile sale preferate.

Mădălina Manole i-a dat o dedicație

La mijlocul anilor 90, în timpul unei petreceri organizate la celebrul Sat de Vacanță Hermes, Gheorghe Crăițar a avut onoarea de a o servi la masă pe marea voce a muzicii ușoare românești, care s-a stins din viață anul trecut, Mădălina Manole.

Felul în care acesta a servit-o la masa a impresionat-o pe artistă, iar ea i-a oferit în dar o dedicație.

„Țin minte că am tratat-o cu foarte mare respect și ea, drept mulțumire mi-a cântat o melodie, dacă nu mă înșel era un cântec de dragoste“, mai spune ospătarul din Bărăgan.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite