Moştenirea lui JR de România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Alexandru s-a stins din viaţă la 58 de ani
Ilie Alexandru s-a stins din viaţă la 58 de ani

Miliardarul de carton Ilie Alexandru a reuşit în numai şapte ani să facă Slobozia cunoscută în lume.

Din averea de 80 de milioane de dolari, fostul miliardar al Bărăganului, Ilie Alexandru, a ajuns să nu mai deţină nimic. Cel puţin pe numele său. O catedrală, un conac, un sat de vacanţă, o fermă turistică gen Southfork din serialul Dallas, un miniturn Eiffel, o grădină zoologică, o herghelie, şase copii, patru neveste, soacre îndurerate, o carieră de boxer, un apartament cu patru camere, două limuzine şi o restanţă la întreţinere. Pe scurt, a pus Slobozia pe harta României.

Celebra fântână din curtea Parcului de Vacanţă Hermes

În mahalaua lui Ilie

Născut la 20 august 1952, în Slobozia, Ilie Alexandru a copilărit în zona în care se întinde acum bazarul municipal. Locuinţa părinţilor săi nu se deosebea cu nimic de celelalte: era din paiantă şi învelită cu stuf. „În locul bazarului, era un cimitir civil, care, la sfârşitul anilor ’60, a fost demolat. Acolo, se formase un maidan, unde ne jucam noi, toţi copiii din zonă“, îşi aminteşte Radu Mihai (70 de ani), unul dintre vecinii miliardarului de carton. Ilie a avut o copilărie tristă şi modestă. Tatăl său a murit astupat de un mal de pământ, când Ilie avea doar 11 ani. Povara vremurilor grele a rămas pe umerii mamei sale, care a lucrat ca femeie de serviciu la fosta Şcoală de Băieţi.

După satisfacerea stagiului militar, Ilie se înrolează în armată, ca subofiţer, însă după un deceniu dezbracă haina militară şi se apucă de box. Hotărât să îşi schimbe viaţa, divorţează de prima soţie, Aurelia Banu, şi se angajează maistru reparator la un atelier din Slobozia. Imediat după Revoluţie, face bişniţă cu produse de import şi, la doar un an de la debutul în afaceri, se alege cu primul milion de dolari.

image

Pe urmele lui JR

Copleşit de luxul familiei Ewing din celebrul serial Dallas, pe care îl îndrăgea nespus de mult, Ilie a demarat, în 1991,  realizarea unei copii fidele a fermei Southfork, în care a inclus elemente de kitsch, precum un miniturn Eiffel sau o cetate înconjurată de ziduri de apărare.

Miniturnul Eiffel de la Slobozia

Herghelie şi parc zoo

Parcul mai deţinea o impresionantă herghelie, populată cu sute de cai de rasă, vândută, în 2001, după cea de-a doua arestare a lui Ilie Alexandru, interlopului Nuţu Cămătaru. De asemenea, în incinta fermei mai funcţiona o grădină zoologică, cu sute de animale exotice, precum lame, struţi sau cimpanzei, un heleşteu plin de peşte, o fabrică de televizoare, o piscină imensă, un teatru de vară şi hotelurile Texas şi Cerbul. În anul 1992, JR Ewing de România a a pus bazele Catedralei Înălţarea Domnului. Timp de patru ani, din banii săi au fost ridicaţi primii şase metri ai lăcaşului de cult, pentru care miliardarul a cheltuit sute de milioane de lei vechi.

Catedrala Înălţarea Domnului din Slobozia

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite