Slobozia: Microbuzele şcolare, pericol pe patru roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate din cele 62 de microbuze şcolare existente în judeţul Ialomiţa circulă ilegal. Maşinile nu au licenţă de transport.

În Ialomiţa, peste 3.000 din cei 35.000 de elevi sunt transportaţi zilnic la şcoală cu ajutorul celor 62 de maşini. Mai bine de jumătate dintre autovehicule circulă, însă, ilegal, fără a deţine licenţă de transport. În cazul în care reprezentaţii autorităţilor locale nu îşi pun la punct toate documentele, maşinile riscă să fie retrase din circulaţie.

Fără licență de doi ani


La nivelul judeţului,  22 din cele 53 de primării care dispun de microbuze şcolare nu au reuşit să obţină  licenţe de transport pentru maşini. Printre acestea, se numără şi primăria comunei Perieţi. Zilnic, 130 de copii, preşcolari şi elevi, din cele patru sate arondate respectivei localităţi sunt nevoiţi să facă naveta cu acest tip de autovehicol. Reprezentaţii autorităţilor locale susţin că vor încerca să obțină licenţa de transport în câteva zile.

„De doi ani, ne chinuim să facem rost  de această licenţă şi abia acum am reuşit să ne punem cap la cap toate documentele. În cel mult o săptămână, vom avea licenţa de transport“, a declarat Elena Cristea, primarul comunei Perieţi.



Mai mult, edilul vorbeşte şi despre costurile ridicate pe care le presupune întreţinerea unui microbuz şcolar. Fără să mai ţină socoteala cheltuielilor pe care le implică dotarea cu anvelope de iarnă, schimbarea filtrelor de ulei sau inspecţia tehnică periodică a automobilului, din bugetul local sunt acordaţi, zi de zi, cel puţin 100 de lei pentru carburant.

„Maşina aceasta face cel puţin patru curse pe zi. Cheltuim destul pentru a alimenta microbuzul cu motorină, fără să mai ţinem cont şi de celelalte costuri“, adaugă Elena Cristea.

Cu toate acestea, pentru a eficientiza transportul micuţilor care fac naveta cu microbuzul, autorităţile locale au mai solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar încă un microbuz. Astfel, comuna Perieţi dinspune în acest moment de două maşini.

„În fiecare zi, sunt făcute câte şase curse, iar copiii sunt nevoiţi să aştepte în frig până vine maşina. De aceea, am soliciat încă un microbuz“, explică primarul localităţii.

image

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite