Slobozia: Medicii legişti, oamenii care desluşesc morţile misterioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, o zi din viaţa lor este asemănătoare cu cea a protagoniştilor din paginile unui roman poliţist. Crime odioase, morţi suspecte, anchete în derulare, indicii, ipoteze. Toate adunate şi puse cap, la cap pentru a-i descoperi pe cei care le-au săvârşit. Aşa arată activitatea pe care o întrepind medicii legisti. Nimic diferit, poate chiar mai presus decât ficţiunea surprinsă de autori în cărţi.

Pentru ei, teama de moarte este inexistentă. Merg la locul crimei, studiază cadvarele şi cercetează cu minuţiozitate toate detaliie. Expertizele pe care le întocmesc sunt covârşitoare în stablirea momentului şi felului în care criminalul a ucis. 

Maria Silaghi (48 ani) este medic legist de aproape 10 ani. A terminat Facultatea de Medicină la Timişoara, iar, apoi, şi-a continuat studiile de rezidenţiat în cadrul Insitutului de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti. În momentul de faţă, este şeful Serviciului de Judeţean de Medicină Legală Ialomiţa. O zi din viaţa sa stă sub semnul imprevizibilului.

„Această meserie este foarte facinantă. Reuşeşte să facă legătura între mai multe ştiinţe: medicină, drept şi psihologie. Totodată, nu ştii niciodată cu ce caz te confrunţi când vii la serviciu“, îşi împărăşeşte opiniile Maria Silghi.

A dorit să facă acest lucru încă din adolescenţă. „Când aveam 14 ani, mama mi-a dăruit o carte care era, de fapt, un tratat de anatomie patologică“, spune Maria Silaghi.

Explicaţiile autorilor şi ilustraţiile au aras-o imediat. „Deşi eram mică, nu mi-a fost teamă să răsfoiesc paginile cărţii. Mi-a plăcut foarte mult şi am citit-o pe nerăsuflate“, rememorează medicul legist.


„Mortul «vorbeşte»“

După ce semnează câteva hârti, iese din birou şi se îndreaptă către sala de autopsie. În spatele uşilor batante, întins pe o masă construită din beton, se află cadavrul unei femei în vârstă.  Medicul Maria Silaghi ia o pereche de mănuşi şi examinează atent fiecare parte a corpului persoanei decedate.

„A murit în spital şi familia a vrut să i se facă o necropsie“, spune Maria Silaghi.

Unul din asistenţii săi o ajută. Cere o ruletă şi măsoară trupul rămas fără suflare. Ceea ce medicul legist încearcă să descoepre este dacă bătrâna a murit răpusă de boală sau ceva terifiant s-a întâmplat în timp ce era internată pe  patul de spital.

„Mortul «vorbeşte». Cadavrul oferă multe detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu el. Asa vom încerca şi noi să aflăm în urma expertizei pe care o facem“, adaugă medicul legist.

Imediat ce termină de făcut măsurătorile, palpează zonele corpului în care s-au adunat lichidele interne. Acele porţinui au căpătat o culoare vineţie. Astfel, va putea afla cu exactitate la ce oră a murit femeia.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite