Fostele centrale termice de cartier transformate în cluburi de pensionari sau lăsate în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala de la Bazar este depozitul unei firme de salubrizare
Centrala de la Bazar este depozitul unei firme de salubrizare

La inceputul anului 2000 în Slobozia funcționau 6 centrale termice și 17 puncte termice, care deserveau majoritatea locuințelor, instituțiilor publice și societăților comerciale. Speriați de creșterea repetată a tarifului gigacaloriei, mulți slobozeni au început, din acel an, să renunțe la sistemul centralizat și să îți monteze centrale proprii de apartament.

În prezent, cele aproximativ 17.000 de apartamente din Slobozia sunt încălzite cu centrale termice proprii. Vremea rece din ultimele zile i-a obligat pe majoritatea locatarilor să le pornească.

Vechile centrale sunt transformate în imobile
Majoritatea fostelor centrale termice de cartier, care au funcționat în Slobozia, până în urmă cu 10 ani figurează în patrimoniul Primăriei. Multe dintre ele au fost modernizate și transformate în cluburi de pensionari, săli de sport sau depozite ale unor firme de salubritate. În acest moment Slobozia este unul din puținele municipii din România care s-a debranșat, în totalitate, de la sistemul centralizat de termoficare, alături de Târgu Jiu, Baia Mare, Reșița sau Turda.

„Oamenii au preferat să își monteze centrale de apartament pentru a nu primi facturi uriașe la întreținere. Și în plus de asta deții controlul asupra căldurii din casa ta. Dacă vrei să te încălzești în septembrie o poți face, fără să mai depinzi de firma furnizoare a agentului termic. De asemenea, dacă ești plecat din localitate câteva zile o poți opri sau să o programezi să ruleze mai rar. După ce au stat în paragină mai mulți ani și au ținut loc de casă pentru boschetarii orașului, acum văd că Primăria le-a găsit un rost. Am văzut că au făcut centru pentru bătrâni, săli de sport. Era păcat să nu le găsească o utilitate“ declară Nicolae Buzeș, fost administrator al unei centrale termice de cartier din Slobozia, în urmă cu 15 ani.

Majoritatea locuitorilor din muncipiul Slobozia susțin că și-au scos banii din investiția de a monta centrală, în primii doi ani de la debranșare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite