Slobozia: Florin Ciocea, marinarul pasionat de literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul marinar are o fermă la Stelnica
Fostul marinar are o fermă la Stelnica

Şi-a făcut debutul ca scriitor în 1976, în paginile unui ziar local. De atunci şi până în prezent, a publicat cinci cărţi de poezie şi proză.

Născut pe malul Dunării, Florin a urmat cursurile Institutului de Marină şi a navigat timp de 11 ani. A început să scrie imediat după majorat, iar poeziile sale au fost publicate în mai multe reviste şi ziare ale vremii.

Şi-a împlinit visul

Florin Ciocea a visat de mic copil să devină marinar, iar în anii ’80 avea să îşi împlinească acest vis. „Mi-a plăcut întotdeauna să navighez. În copilărie, vedeam diverse ambarcaţiuni pe Borcea şi mă pasiona ideea de marinar“, spune Florin Ciocea. A lucrat mai bine de 11 ani la Flota de Pescuit Oceanic, iar în 1992, când compania s-a desfiinţat, a revenit pe meleaguri natale şi s-a apucat de agricultură.
Fostul marinar se mândreşte acum cu ferma sa, în care se regăsesc 300 de oi, 25 de vaci, 18 hectare de pământ, o livadă şi mai multe utilaje agricole.

Scrie în fiecare seară

A muncit mult pentru a pune pe picioare ferma din Stelnica, însă niciodată nu şi-a neglijat hobby-ul. „De fiecare dată când există un moment de încordare, mă refugiez în poezie“, spune fermierul, care a publicat până acum cinci cărţi. În fiecare seară, când se întoarce din ţărâna Bărăganului, scrie câte o strofă de poezie, pentru a îşi regăsi liniştea necesară unui somn bun după o zi de muncă. „Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu prea obosit şi să adorm, însă noaptea m-am trezit şi am scris câteva versuri, ca să am eu somnul liniştit“, spune fermierul. Adunând vers cu vers şi strofă cu strofă, fostul marinar a reuşit să publice nu mai puţin de cinci volume de poezie şi proză şi speră ca, la începutul anului viitor, cel de-al şaselea volum personal să vadă lumina tiparului.

Cenzurat de comunişti

Florin Ciocea îşi aduce aminte cu întristare de perioada comunistă, când toate lucrările îi erau cenzurate şi nu putea publica nimic. „Sfârşitul Ceauşeştilor a fost pentru mine o descătuşare. În sfârşit, puteam scrie ce simt şi puteam publica asta“, spune Florin.
Fostul marinar îşi mai aminteşte că pe vreme comuniştilor i se impunea să scrie ode închinate regimului şi conducătorului iubit. De fiecare dată, însă, se „fofila“ cu acurateţe. Cu toate acestea, în 1987 nu a scăpat de o muştruluială zdravănă pe linie ideologică.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite